Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Χάνεται ένας βουλευτής κάθε μέρα από τον κυβερνητικό συνασπισμό - Ποιοί βουλευτές είναι "ύποπτοι" για καταψήφιση των μέτρων

- To μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
- Μεγάλη εκκρεμότητα είναι τα εργασιακά που ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν να έχουν διαφωνίες
- Μετά τον κ. Σταυρογιάννη ο κυβερνητικός συνασπισμός "έχασε" και τον κ. Μιχελογιαννάκη
από τη ΔΗΜΑΡ
- Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν κλείσει τόσο τα μέτρα όσο και ο προϋπολογισμός

Με τα μέτρα να προκαλούν κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη στις 15:00 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει τελικά η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων.

Τα μέτρα ουσιαστικά φαίνεται πως έχουν κλείσει απλά για επικοινωνιακούς λόγους τα πράγματα ακόμα δεν ανακοινώνονται, ενώ ήδη φαίνεται πως αυτό το πακέτο δεν θα περάσει εύκολα από τη Βουλή μιας και άρχισαν ήδη οι διαρροές από τον κυβερνητικό σχηματισμό. Η γκρίνια από πολλούς βουλευτές των τριών κομμάτων έχει αρχίσει πολλές ημέρες τώρα ακομα και μήνες όσο διήρκησε δηλαδή η διαπραγμάτευση, αλλά πλέον οι μέτρες τελείωσαν και οι βουλευτές παίρνουν τις θέσεις τους ή τις αποστάσεις τους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άλλωστε θα ζητήσει την Τρίτη από τους κυβερνητικούς εταίρους να συναινέσουν ώστε να περάσουν τα μέτρα και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και ήδη έστειλε ένα μήνυμα με τον πλέον σαφή τρόπο στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα πως δεν θα ανεχθεί "ούτε κιχ" όπως λέει ο λαός.

Και το απέδειξε αυτό με τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική ομάδα του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Σταυρογιάννη μετά τις δηλώσεις του ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα.

Και μόλις μία ημέρα αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρούσε μείον έναν βουλευτή, ήρθε και ο κ. Μιχελογιαννάκης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ να δηλώσει ότι ανεξαρτητοποιείται καθώς εκφράζει αντιρρήσεις για τα μέτρα και είχε ήδη δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να τα υπερψηφίσει.

Οπότε σε δύο ημέρες ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε δύο βουλευτές και κανείς δεν ξέρει πώς κι εάν αυτό θα σταματήσει μέχρι να έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το ποιοί τελικά θα τα ψηφίσουν και ποιοί θα πάνε κόντρα στις επίσημες κομματικές γραμμές.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ διαθέτουν συνολικά 178 βουλευτές. Η ΝΔ 129 το ΠΑΣΟΚ 33 και η ΔΗΜΑΡ πλέον 16.

Η ΝΔ μένει πλέον με 178 με τον κ. Σταυρογιάννη εκτός Κ.Ο.. Όμως υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Δράμας Δ.Κυριαζίδης είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αν περάσουν οι μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Είχε μάλιστα αποκαλύψει στο Newsit ότι τουλάχιστον άλλοι 2 συνάδελφοί του οι οποίοι έχουν την ίδια άποψη μ' εκείνον. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit πρόκειται για τους Ηλία Βλαχογιάννη, βουλευτή Τρικάλων και Αθανάσιο Νταβλούρο, βουλευτή Αχαϊας.

Άρα, αν ισχύουν όλα αυτα μένουμε στους 175.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι "αντάρτες" είναι περισσότεροι και μάλιστα έχουν βγει δημοσίως και έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν. Ο Μίμης Ανδρουλάκης το δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακούγονται οι:

* Βασίλης Κεγκέρογλου

* Γιάννης Κουτσούκος

* Μιχάλης Κασσής

* Κώστας Σκανδαλίδης

* Θεοδώρα Τζάκρη

Αν ισχύουν όλα αυτά μένουμε στους 27.

Στην ΔΗΜΑΡ, άλλοι 2 δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα:

Οι κύριοι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς.

http://www.newsit.gr