Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ιαχές πολέμου στην Άγκυρα

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα έχουν τεθεί εδώ και λίγες ώρες, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μετά την έκρηξη βλήματος όλμου στη μεθοριακή πόλη Akçakale στα σύνορα με τη
Συρία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε στις 19.30 «το ποτήρι ξεχείλισε, στο διεθνές δίκαιο υπάρχει η έννοια της ανταπόδοσης. Θα ανταποδώσουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε τηλεφωνικώς εσπευσμένα με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλες συνεδριάσεις. Μία στο υπουργείο Εξωτερικών και μία στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μετά τη λήξη των δύο συνεδριάσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.Ήδη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ακυρώσει όλο το πρόγραμμά του.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την έκρηξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέδωσε νότα στη Δαμασκό. «Η Τουρκία», είπε «έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα σύνορά της».

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα και τέσσερα παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν και 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί.

Στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων κυριαρχεί το κοινό συμπέρασμα όλων των σχολιαστών του τουρκικού Τύπου ότι το βλήμα του όλμου που προήλθε από τη Συρία αντιστοιχεί σε κάλεσμα της Τουρκίας να εμπλακεί στον πόλεμο. «Τουρκία έλα στον πόλεμο», γράφουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα, η βόρεια ζώνη της Συρίας στην οποία κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο βρίσκεται κι επίσημα στα χέρια κουρδικών αρχών, ενώ από χτες, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή έχουν υψωθεί κουρδικές σημαίες. Αυτός θα είναι και ο πραγματικός λόγος ενδεχόμενης τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης, ενώ η έκρηξη του βλήματος όλμου θα είναι απλώς το άλλοθι.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάγ, έκανε λόγο για πολύ σοβαρή εξέλιξη, λέγοντας ότι «θέλουν την Τουρκία να την τραβήξουν στη Συρία». Ο εκπρόσωπος του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, καλεί την κυβέρνηση να προσέχει γιατί «αυτό που συνέβη είναι προβοκάτσια». Σε προβοκάτσια στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας είχε αναφερθεί προ ημερών και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που θα έδινε την αφορμή για στρατιωτική επέμβαση στην ήδη υπό πόλεμο χώρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον, με ανακοίνωσή της. «Πριν από λίγο μας έφτασαν οι πληροφορίες, αξιολογούμε την κατάσταση στην Τουρκία».

Μετά το περιστατικό, ο κόσμος της κωμόπολης Akçakale επιτέθηκε στο επαρχείο. Ο έπαρχος διέφυγε με θωρακισμένο, ενώ οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τον τοπικό πληθυσμό ήταν εκτεταμένες, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χημικών. Ακόμα επικρατεί ένταση στην περιοχή.

Δείτε τα βίντεο με τις εικόνες λίγα λεπτά μετά την έκρηξη:



Έκκληση Μπαν Κι Μουν να διατηρηθούν «ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Τουρκία να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Συρία ώστε να μην αυξηθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενημέρωσε νωρίτερα τον Μπαν για το επεισόδιο. Ο Νταβούτογλου μίλησε για το θέμα και με τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι.

Ο Μπαν «ενθάρρυνε τον υπουργό να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τις συριακές αρχές με σκοπό να περιοριστεί η ένταση που θα μπορούσε να κορυφωθεί με αφορμή το επεισόδιο» αυτό, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι. 

Διαβάστε επίθσης Όλμος από τη Συρία σκορπά τον θάνατο στη γειτονική Τουρκία,Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, 17:18

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

zougla.gr