Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πιστοποιητικά δια γάμους, διαζύγια, κηδείες αντί 42 ευρώ!

Τέλος στις συντάξεις των πεθαμένων με την "Αριάδνη"

Στο σύστημα «Αριάδνη» που προβλέπει την ταυτοποίηση προσωπικών στοιχείων του ασφαλισμένου με συμβολαιογραφική πράξη , στηρίζει τις ελπίδες του το Υπουργείο Εργασίας  για την πάταξη της παραβατικότητας στο σύστημα χορήγησης συντάξεων ( συντάξεις μαιμού , συντάξεις σε πεθαμένους)
η οποία προκαλεί ζημιά στα ταμεία 500 εκ. ευρώ ετησίως .

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί από 1-1-2013 , θα προλαμβάνει  τα θλιβερά φαινόμενα  που είχαν μολύνει το ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας της  αδυναμίας ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων-Ασφαλιστικών Ταμείων-ΓΓΠΣ. Ειδικότερα θα μπουν στο στόχαστρο :


  •              Συντάξεις  που καταβάλλονται και μετά το θάνατο του δικαιούχου και εισπράττονται παρανόμως από συγγενείς ή οικείους του θανόντος (συνδικαιούχοι λογαριασμού, χρήση κάρτας ΑΤΜ).
  •              Ακόμη και στην περίπτωση νόμιμης διακοπής, αυτή συχνά επέρχεται μετά 4 μήνες, στερώντας από τα Ταμεία σημαντική ρευστότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα και το διοικητικό κόστος.
  •             Συντάξεις χηρείας  που εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης.
  •             Συντάξεις που έχουν εκδοθεί σε άγαμες θυγατέρες συνεχίζουν να εισπράττονται ακόμη και όταν αυτές  συνάψουν γάμο ή καταρτίσουν σύμφωνο συμβίωσης
  •             Οικογενειακά επιδόματα  που καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων
             
Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος αποτελεί η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της χώρας, της υπηρεσίας πιστοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών, που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους
Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, ο Συμβολαιογράφος θα ταυτοποιεί τα προσωπικά στοιχεία και θα ενημερώνει ειδική web εφαρμογή της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, με τα απαραίτητα δεδομένα για κάθε μια από τις περιπτώσεις αλλαγής δημογραφικής ή οικογενειακής κατάστασης. Τα δεδομένα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φορείς, στην ΗΔΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Σε κάθε ασφαλιστικό φορέα η υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων ή δικαιούχων αναβαθμίζεται σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ . Γιάννη Βρούτση που παρουσίασε σήμερα το νέο σύστημα , η εφαρμογή του κοστίζει 4 εκ ευρώ  ενώ η ωφέλεια για τα ταμεία  ξεπερνάει τα 500 εκ ετησίως .

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αμοιβή περίπου 42 ευρώ στο συμβολαιογράφο για την πιστοποίηση ληξιαρχικής μεταβολής πριν από το γάμο ή την έκδοση διαζυγίου , γεγονός που έχει ήδη εγείρει έντονες ενστάσεις .

Πάντως στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου  η δαπάνη θα καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την αύξηση των εξόδων κηδείας . Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.
Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου..

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι με το νέο σύστημα « θα σταματήσει η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων και επιτέλους θα προλαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις παραβατικές συμπεριφορές  που αφορούν καταχρηστική λήψη παροχών από μη δικαιούχους . Αν το σύστημα πετύχει – που το πιστεύουμε- θα σταματήσει η διαδικασία της απογραφής  που αντιμετωπίζει κατασταλτικά την παραβατική συμπεριφορά  ενώ ταλαιπωρεί και τους ασφαλισμένους.  Ωστόσο ο έλεγχος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν απογραφεί  θα συνεχιστεί ενώ  για πρώτη φορά θα ελεγχθούν και οι συντάξεις χηρείας.»


protothema.gr