Η αύξηση των εξαγωγών είναι αδύνατη χωρίς την αποκατάσταση της ρευστότητας
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012, μεταξύ της Διοίκησης του ΣΕΒΕ και του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο των επαφών του με τους
παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η υποστήριξη της εξωστρέφειάς τους σε συνδυασμό με τηδιευκόλυνση των μεταφορών και επικοινωνιών.
παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η υποστήριξη της εξωστρέφειάς τους σε συνδυασμό με τηδιευκόλυνση των μεταφορών και επικοινωνιών.
Εκτός των στρατηγικών για το ΣΕΒΕ θεμάτων, την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγώνκαι τον υπό σύσταση νέο Εθνικό Οργανισμό Εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε στον κ. Χατζηδάκη ότι απαιτείται η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους που αυτή συνεπάγεται. Ιδιαίτερα ως προς τις εξαγωγές, προϋπόθεση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων είναι η απλοποίηση διαδικασιών εξαγωγής (προ-τελωνισμού και τελωνισμού) και ηκατάργηση ή η μείωση σε όλα τα σχετικά κόστη που βαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Πρωταρχική σημασία θα πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας που απειλεί πλέον άμεσα και τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλει ηαπλούστευση και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα απαιτείται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτως ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά και να διατηρηθεί η απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται κυρίως μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.
Ως προς τις μεταφορές, ο ΣΕΒΕ θεωρεί επιτακτική τη βελτίωση σε όλους τους κλάδους μεταφορών (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), τον περαιτέρωεκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των μεταφορών, τον ταχύτερο ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών με τις αποκρατικοποιήσεις, την αναδιάρθρωση φορέων του δημόσιου και ευρύτερου τομέα καθώς και την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και των κέντρων logistics. Ειδικότερα, στο θέμα των μεταφορών ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση του κόστους διεθνούς μεταφοράς για αποστολή προϊόντων σε τρίτες χώρες-νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα.
Ο κ. Λακασάς έκανε έκκληση στον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του αποκλεισμού της Θεσσαλονίκης από τις διεθνείς αεροπορικές γραμμές. Η σταδιακή διακοπή των πτήσεων από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης από διεθνείς αεροπορικές εταιρίες και ο αντίστοιχος αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης από αέρος και η εγκατάλειψη του αεροδρομίου «Μακεδονία» αποτελούν καίριο πλήγμα για την επιχειρηματική εξωστρεφή κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, τον τουρισμό, την οικονομία και την απασχόληση της ευρύτερης περιοχής, σαρώνοντας ό,τι είχε κατακτήσει η πόλη χάρη στην οικονομική της ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την ευημερία των επιχειρήσεων και των πολιτών της.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και τηςευρυζωνικότητας με στόχο τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, τόσο με τις άλλες χώρες όσο και εντός της Ελλάδας, μεταξύ διαφόρων περιοχών. Ιδιαίτερα ζήτησε την επίσπευση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών VDSL ταχύτητας 30-50 Μbps. Σε μια περίοδο που η τεχνολογία, η ηλεκτρονική επικοινωνία και το διαδίκτυο αποτελούν αναγκαία μέσα για τις εξωστρεφείς – και όχι μόνο – επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό με όρους άνισους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες, επιβάλλεται η ισόρροπη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.