Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο εθελοντισμός στην Πιερία... της Ευγενίας Θ. Κορτσάρη/ Α Μέρος

Καταπληκτική δουλειά της Ευγενίας Κορτσάρη που θα διαβάστε σε πολλά μέρη...
Σήμερα το  Α Μέρος
Η Πιερία, ο τόπος μας, έχει μακραίωνη ιστορία που ανάγεται στην αρχαιότητα! 

 Ο πληθυσμός αποτελείται  από ντόπιους, από πρόσφυγες με προέλευση
 από τον Πόντο, την Μ.Ασία, την Ανατ. Ρωμυλία, καθώς και Ηπειρώτες, Κρητικούς και μετανάστες από.άλλες περιοχές.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές εργασίες (γεωργία και κτηνοτροφία) και χαρακτηρίζονταν από εργατικότητα και  πνεύμα  φιλοξενίας !
Η ανάπτυξη της περιοχής σημειώθηκε με γοργούς ρυθμούς με τη συμβολή όλων και τον κοινό στόχο να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους αλλά και να προσφέρουν στον τόπο.   Aυτό ακριβώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συνεισφορά και εθελοντικών φορέων καθώς και μεμονωμένων συμπολιτών μας που προσπαθούν καθημερινά να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.


Οι πρώτες Φιλανθρωπικές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ήταν αρχικά όσων ήρθαν ξεριζωμένοι από τον Πόντο και αναπτύχτηκαν στον Συνοικισμό των Ευαγγελικών Κατερίνης, που ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο και ανέγειραν την εκκλησία τους επίσης.
Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων που αρχικά δημιουργήθηκε παράλληλα με την Ευαγγελική Εκκλησία,  προσπάθησε να καλύψει τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων,  υλικές κυρίως αλλά και την ανάγκη παρηγοριάς και συμπαράστασης στο πένθος.  
Το 1935 πήρε σάρκα και οστά η Φιλόπτωχος Αδελφότητα
" Η Περίθαλψη " με πολυποίκιλες δράσεις, βασισμένες στην εργασία των μελών, σε προσφορές, μηνιαίες και ετήσιες εισφορές, τις εισπράξεις από το ετήσιο μπαζάρ,  εράνους και στενή συνεργασία με την Φιλόπτωχο της πόλης
« Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ »


Οι δράσεις της Ελεημοσύνης (Φιλόπτωχος Σύλλογος Δ/δων και Κυριών Κατερίνης  Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ), του πιο παλαιού φιλανθρωπικού συλλόγου της πόλης της Κατερίνης αλλά και όλης της Πιερίας, που ιδρύθηκε το 1928, είναι φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Τα τελευταία χρόνια τα μέλη κινητοποιούνται κυρίως για να ετοιμαστούν δέματα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, για τους αδυνάτους που υποστηρίζονται, με βασικά καταναλωτικά αγαθά.  Βοηθούνται επιπλέον  όποιοι έχουν επείγουσα ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εύρεσης λύσης σε σοβαρό πρόβλημα.  


Παράλληλα και η Ιερή Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα έχει ιστορική διαδρομή στο Νομό μας και υπήρξε παρούσα σε όλες τις δύσκολες περιόδους.
Από φέτος την Κυριακή των Βαϊων (Απρίλιο 2012) άρχισε να λειτουργεί  το Εκκλησιαστικό Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ο ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ, καλώντας  όλα τα μέλη της να συνδράμουν - άλλοι από το περίσσευμα και οι περισσότεροι από το υστέρημά τους - για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους, στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων επιλογής.
Εδώ και δέκα πέντε (15) μήνες λειτουργεί το Κατάστημα δωρεάν διανομής ενδυμάτων και υποδημάτων «Ο ΄Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»
Τα συσσίτια Ο ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ που λειτουργούν ανελλιπώς επί δεκαετία, δίνουν πραγματικό νόημα στη λέξη εθελοντισμός !
Στο Σβορώνο  υπάρχει και Γηροκομείο με είκοσι επτά (27) γερόντισσες.

Επίσης, αποτελεσματικό φιλανθρωπικό έργο κάνουν πολλές ενορίες της πόλης της Κατερίνης με τη συμμετοχή λαϊκών-κυριών της επιτροπής αγάπης αλλά και ανώνυμων πιστών
 (πχ Ι.Ν.Θείας Αναλήψεως, .Αγίας Τριάδας, Αγ.Παρασκευής, Αγίου Κοσμά Ανδρομάχης,  Αγίας ΄Αννας, Αγίων Χριστοφόρου & Ευθυμίου, Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Χαραλάμπους κ.α)

Συνεστήθη στην Κατερίνη με την πρωτοβουλία της Ι.Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ως «άτυπη ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» για την επιδίωξη κοινοφελούς σκοπού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 Α.Κ.
η «Σ.Υ.ΝΑ.» - ΣΥΝΑΞΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ, μέλος-παράρτημα του «ΠΡ.Ο.Σ.» (Προσκυνηματικού Ορειβατικού Συλλόγου με έδρα την Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου - έγιναν ευρέως γνωστοί τελευταία με την τέλεση βάπτισης στο εξωκλήσι του  Πρ.Ηλία στα 2.800μ )

Το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως «Ο ΄Αγιος Φώτιος»
Ζαλόγγου 16 Κατερίνη, διοργανώνει ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για τους νέους καθώς και επετειακές
(τα περασμένα Χριστούγεννα-23/12/2011- πραγματοποιήθηκε από κοινού εκδήλωση της Χορωδίας του Αγίου Φωτίου και του Μουσικού Σχολείου καθώς και του 2ου, 4ου, 12ου και 13ου Δημ.Σχολείου) 
Η νεανική χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Φωτίου πήρε μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών και έλαβε τιμητική διάκριση

Συνεχίζεται....