Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

To Kυπριακό Χρηματιστήριο μαγνητίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις


Την ώρα που η ελληνική αγορά δεν μπορεί να προσελκύσει, όχι τα κεφάλαια, ούτε καν τα βλέμματα των επενδυτών, όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το ΧΑΚ
Της Άννης Καρολίδου
Όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες, «κάνουν τα χαρτιά τους»  ή εκδηλώνουν
ενδιαφέρον για το κυπριακό χρηματιστήριο, καθώς η ελληνική αγορά, αποδυναμωμένη λόγω κρίσης, δεν μπορεί να προσελκύσει, όχι τα κεφάλαια,  ούτε καν τα βλέμματα των επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτή την περίοδο τουλάχιστον τρεις ελληνικές εταιρείες από το χώρο της ενέργειας και των κατασκευών, εξετάζουν την προοπτική εισαγωγής των μετοχών τους στο Χ.Α.Κ., με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών και στρατηγικών συνεργατών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εταιρείες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο χώρο των ΑΠΕ, μία με έδρα την Αθήνα και μία άλλη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη που είναι ωστόσο διασυνδεδεμένη σε δίκτυο ενεργειακών συμβούλων που δραστηριοποιείται στη Βρετανία.

Όσον αφορά την αθηναϊκή επιχείρηση, έχει τη συνεργατική κουλτούρα, δραστηριοποιείται στα συστήματα φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας και έχει επιλέξει σαν μοντέλο ανάπτυξης το franchising. Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης, είναι μέλος ομίλου που δραστηριοποιείται τόσο στην εκτέλεση έργων ΑΠΕ, όσο και στο consulting.
H τρίτη επιχείρηση, είναι εταιρεία της περιφέρειας και δραστηριοποιείται στην επεξεργασία ξύλου.

Αυτές είναι οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες για τις εταιρείες που εξετάζουν την περίπτωση εισαγωγής στο Χ.Α.Κ., πιθανώς στην αγορά Ν.Ε.Α. , αφού μόλις πριν λίγες ώρες, πρωϊ Τρίτης, ανακοινώθηκε από την Interlife AAEΓΑ, εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και βασικό μέτοχο τον Ιωάννη Βοτσαρίδη, ότι κατέθεσε αίτημα εισαγωγής των μετοχών της στη ΝΕΑ του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Να σημειωθεί ότι στο ΧΑΚ είναι εισηγμένη η ελληνική ασφαλιστική International Life, ενώ σχετικά πρόσφατες είναι οι εισαγωγές των μετοχών της εταιρείας συμβούλων AIXMH, όπως και της εταιρείας τεχνολογικών λύσεων Kerverus.

Το ΧΑΚ, οπωσδήποτε αποκτά μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, στη ΝΕΑ, της Cyprus Opportunity Energy Public Company  Ltd., θυγατρικής της Israel Opportunities και μίας από τις εταιρείες που συμμετέχει στο β’ γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρότι η κυπριακή οικονομία, αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα λόγω έκθεσης του τραπεζικού της τομέα στα ελληνικά ομόλογα, τα προβλήματα αυτά είναι πολύ μικρότερης κλίμακας, κρίνονται απολύτως ελεγχόμενα με αποτέλεσμα το κυπριακό χρηματιστήριο να έχει και να διατηρεί τα εξής δύο χαρακτηριστικά – πλεονεκτήματα:
α) Το Χ.Α.Κ. λειτουργεί σαν νομισματικό καταφύγιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις
β) Η Κύπρος και κατ' επέκταση το Χ.Α.Κ., είναι παραδοσιακά μία ανοικτή αγορά στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα , με ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, τις  Αραβικές χώρες και τη Ρωσία.