Toν φάκελο της εργασιακής εφεδρείας έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για συνολικές αποχωρήσεις τουλάχιστον
150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.
Το έκτακτο σχέδιο, που προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, περίπου 45.000 υπαλλήλων και τη μη ανανέωση περίπου 25.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου την προσεχή τριετία, προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά από την κατηγορηματική αντίθεση του Φ. Κουβέλη. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό, εφόσον αποφασιστεί, θα κληθεί να το εφαρμόσει ο Αντ. Μανιτάκης, ο ένας εκ των δύο αρχηγών που συμμετέχουν με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο κατάρτισης του πακέτου των 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το θέμα της εφεδρείας επανέρχεται υπό το βάρος της πίεσης να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις και της σκληρής στάσης της τρόικας που ζητά δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, χωρίς να έχει παραιτηθεί ποτέ από το «ταμπού» των απολύσεων.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα το θέμα της εφεδρείας θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως η προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκε με το σωστό τρόπο.
Η παταγώδης αποτυχία
Να θυμίσουμε ότι το μέτρο της μισθωτής εφεδρείας, το οποίο συμφωνήθηκε το 2011, ως ανάχωμα στις απολύσεις του Δημοσίου που απαιτούσε επιτακτικά η τρόικα, απέτυχε στην πράξη.
Από τα 30.000 άτομα που θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση με αυτή τη διαδικασία, τελικά απομακρύνθηκαν από τις οργανικές θέσεις τους περίπου 6.000. Με βάση το μέτρο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, θα πρέπει όσοι εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας να απορροφηθούν σε κάποια άλλη θέση του Δημοσίου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, διαφορετικά η εφεδρεία μετατρέπεται αυτόματα σε απόλυση.
Συνεπώς και αυτοί οι λίγοι που πέρασαν σε εφεδρεία πέρυσι -όντες σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο- θα απολυθούν μέχρι και το 2013.
Πάντως, το μεγάλο ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο, αλλά και γενικότερα για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα θα είναι η τύχη των χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.
«Απογραφή» για τις αποχωρήσεις
Εν τω μεταξύ τοιχεία για τις αποχωρήσεις στους φορείς του Δημοσίου ζητεί άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους υπηρετούντες στο Δημόσιο, υπό το πρίσμα και της δέσμευσης που έχει ληφθεί έναντι των δανειστών μας, για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015.
Συγκεκριμένα βάσει εγκυκλίου του Αντ. Μανιτάκη όλοι οι φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμοι και περιφέρειες), έχουν προθεσμία έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου να δώσουν:
1. Στοιχεία για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων τους από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
2. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους και
3. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για κάθε έτος χωριστά από το 2013 έως και το 2016.
Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στους φορείς του Δημοσίου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένο μάλιστα ότι όπως έχει κατ' επανάληψη δεσμευθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο στόχος για μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αποχωρήσεων, χωρίς να απαιτηθούν απολύσεις.
http://www.zougla.gr/
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ