του Γιώργου Χατζηλίδη
Πεπεισμένος ότι ο Εθνικός Φορέας Εξωστρέφειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς,
απαντώντας στις αμφισβητήσεις και στους προβληματισμούς που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα για την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ και κάνουν λόγο μέχρι και για ακύρωση του φιλόδοξου εγχειρήματος.«Είναι δεδομένη η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του νέου φορέα. Όσοι σπεύδουν να διατυπώσουν ενστάσεις, χωρίς να περιμένουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν, βλέπουν τα τρία δέντρα των οργανισμών που συγχωνεύονται και χάνουν το δάσος. Και το δάσος είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία απλή συγχώνευση», λέει ο κ.Λακασάς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, που ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει, προορίζεται να είναι ο πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Εξωστρέφειας.
Το φιλόδοξο σχέδιο, πάντως, αποτελεί ουσιαστικά πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που ενέκρινε πριν από ένα περίπου μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αλλά και προσωπικά οπρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα είχε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα θετικά αυτήν την προοπτική, από την πρώτη στιγμή που έγινε κοινωνός της, στη διάρκεια της περσινής ΔΕΘ, όταν ακόμα ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο, που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στο εξωστρεφές μοντέλο που ακολουθεί η Ολλανδία, συνοψίζεται στους ακόλουθους τρεις άξονες:
-Ο νέος φορέας θα αποτελέσει την ομπρέλα όλων των εξαγωγικών δράσεων της χώρας, με βασικό στόχο να μπει ένα τέλος στον πολυκερματισμό των φορέων που έχουν σχέση με τις εξαγωγές
-Όλοι οι διαγωνισμοί των εξαγωγικές δράσεων και προγραμμάτων θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και να εξοικονομούνται πόροι
-Δίνεται έμφαση στην οικονομική διπλωματία. Οι εμπορικοί ακόλουθοι και τα γραφεία ΟΕΥ θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον νέο φορέα, με στόχο να αναδειχθούν, σητν κυριολεξία, σε κυνηγούς εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των Ολλανδών διπλωματών είναι εμπορικοί ακόλοθοι.
«Θα αξιοποιηθούν όλοι οι κωδικοί προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών δαπανών τουλάχιστον κατά 30%. Προσοχή όμως: Ο νέος οργανισμός δεν θα εκτελεί από μόνος του όλες τις δράσεις, σε όλη τη χώρα, αυτό είναι αδύνατο.Θα είναι ευέλικτος, θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα εισηγείται τις βασικές κατευθύνσεις», εξηγεί ο πρόεδρος των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας.
Ο βασικότερος προβληματισμός που εκφράζεται είναι το κατά πόσο ο νέος φορέας θα μπορέσει να ανταποκριθεί με την ίδια επιτυχία τόσο στην προώθηση των εξαγωγών όσο και στην ανάπτυξη του εκθεσιακού αντικειμένου. Μάλιστα, συνεχίζει προβληματισμός, η συγχώνευση θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τους στρατηγικούς επενδυτές που τυχόν θα ενδιαφερθούν για τον Εθνικό Εκθεσιακό Φορέα.
«Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Τα brands ΔΕΘ και Helexpo όχι μόνο δεν θα χαθούν, αλλά θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο. Όλα τα τεχνικά ζητήματα θα λυθούν, ήδη νομικοί επεξεργάζονται τις λύσεις για τα ζητήματα που πιθανώς θα ανακύψουν. Δεν χρειάζεται να υπονομεύεται μία προσπάθεια, που θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, με επίκεντρο μάλιστα τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, πριν καν αυτή τεθεί σε λειτουργία. Σε όλες τις αλλαγές προκαλούνται αντιδράσεις, αλλά απευθύνω έκκληση, ιδίως στους φορείς της Θεσσαλονίκης, να αντιληφθούν τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για την πόλη μας», καταλήγει ο κ.Λακασάς