Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Όταν το σιτάρι έφτασε τα 25 λεπτά οι αποθήκες των αγροτών ήταν άδειες


Κατόπιν εορτής φθάνει η αύξηση της τιμής παραγωγού για το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, όπως αποκαλύπτει αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda,
που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Αυγούστου. Οι τελευταίες εμπορικές πράξεις κάνουν λόγο για
τιμή γύρω στα 25 λεπτά το κιλό, όταν το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σοδειάς έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών στα 20 λεπτά το κιλό. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια που οι καλλιεργητές μένουν με το άχυρο.
Σε μεγάλους χαμένους της φετινής σεζόν αναδεικνύονται οι Έλληνες παραγωγοί σκληρού σίτου, που πούλησαν το προϊόν τους φθηνά, πριν προλάβουν να επωφεληθούν της ευνοϊκής συγκυρίας που καταγράφεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη διεθνή αγορά. Μνήμες 2010 φέρνει στους Έλληνες σιτοπαραγωγούς η εξέλιξη αυτή στην αγορά σκληρού σιταριού, καθώς, όπως και τότε, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς πουλήθηκε φθηνότερα ενώ αργότερα η τιμή ανέβηκε.
Πιο συγκεκριμένα ενώ την περίοδο του αλωνισμού το σκληρό πωλούνταν στα 20 με 22 λεπτά το κιλό, σήμερα η τιμή έχει φτάσει τα 25 λεπτά, για... όσους έχουν ακόμα προϊόν στις αποθήκες τους, δηλαδή ελάχιστους παραγωγούς αλλά τους περισσότερους εμπόρους και μεταπράτες. Και βέβαια η πλήρης απουσία αξιόλογων Ενώσεων, αφού οι περισσότερες έχασαν οριστικά το ρυθμιστικό ρόλο που έπαιζαν μέχρι πριν δυο χρόνια, διευκόλυνε το ιδιωτικό εμπόριο. Είναι προφανές λοιπόν ότι όλα συνέβαλαν ώστε το παιχνίδι να γυρίσει τελικά υπέρ των εμπόρων, οι οποίοι αγόρασαν πιο φθηνά και τώρα, που παγιώνεται το ανοδικό κλίμα στις διεθνείς τιμές για περισσότερο από ένα μήνα, βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν με καλό κέρδος.
Εν τω μεταξύ, σημειώνεται αυξημένη ζήτηση σκληρού σίτου και επαναδραστηριοποίηση της εγχώριας αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που σημειώθηκαν κατά την περίοδο του αλωνισμού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές έφτασαν τα 280 – 290 ευρώ το κιλό fob, κυρίως λόγω έλλειψης ποσότητας, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές πωλήσεις προς εξαγωγή από τη χώρα μας.