Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Προς νέα αύξηση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Αυξάνεται κατά 47% το τέλος ΑΠΕ, προκαλώντας νέα επιβάρυνση στους καταναλωτές
Νέες «τσουχτερές» αυξήσεις αναμένεται ότι θα επιβληθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ,αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

Το νέο «φούσκωμα» των λογαριασμών οφείλεται στην επικείμενη αύξηση του Ειδικού Τέλους για τη
Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλους ΑΠΕ), που αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να γίνει κάλυψη των ελλειμμάτων του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη προς τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση του τέλους θα είναι μεσοσταθμική από 5,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα 8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή της τάξεως του 47%.
Ωστόσο, η αύξηση για τους οικιακούς καταναλωτές ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, δηλαδή στα επίπεδα των 10 ευρώ, αν και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος διαβεβαιώνουν ότι γίνεται προσπάθεια ώστε η επιβάρυνση να κινηθεί κάτω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το νέο τιμολόγιο αναμένεται ότι θα επιβαρύνει περισσότερο τους καταναλωτές της μεσαίας τάσης, δηλαδή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα αλλά και σημαντικές κατηγορίες επαγγελματιών όπως οι αγρότες.