Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«Ακουμπούν» χαμηλές συντάξεις και χρόνια εργασίας

Νέα εφεδρεία και «ξεκαθάρισμα» στο κράτος δείχνει η εντολή Σαμαρά για παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Στο τραπέζι οι
μειώσεις και στις συντάξεις των 700 ευρώ, σκέψεις και για αλλαγές στα χρόνια εργασίας. 

Να λύσει το γόρδιο δεσμό της εφεδρείας χωρίς να διαταράξει τη συνοχή της κυβέρνησής του προσπαθεί ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος στη χθεσινή μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους υπουργούς του και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες την «παραδειγματική τιμωρία όλων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων» και μάλιστα με τάχιστες διαδικασίες… 

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μεταβεί μαζί με κλιμάκιο από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσουν από κοινού με τον Αντώνη Ρουπακιώτη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των παράνομων πράξεων στελεχών του δημοσίου ανεξαρτήτως σε ποια βαθμίδα υπηρετούν. 

Η εντολή του κ. Σαμαρά δείχνει ξεκάθαρα την αγωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση αλλά και στο οικονομικό επιτελείο να βρει έστω και την παραμικρή «τρύπα» για να κλείσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ το οποίο, όπως είπε στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Στη συζήτηση εξετάστηκαν όλα τα μέτρα που… μπαινοβγαίνουν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα «πιάσουν» έστω και με εξαιρετικά μικρό ποσοστό και τους συνταξιούχους των 700 ευρώ που άλλωστε είναι και η πλειοψηφία όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης ακόμη και μετά τη σύσκεψη παραδέχθηκε ότι το συνολικό βάρος των 5 δισ. ευρώ παραμένει στο δικό του χαρτοφυλάκιο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις δεν θα αφορούν μόνο στις συντάξεις αλλά και στις αλλαγές που εξετάζονται για τα εργάσιμα χρόνια, προκειμένου να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.  

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε να μπει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται στο κόκκαλο με τις «μαϊμού» συντάξεις και τα ανύπαρκτα αναπηρικά επιδόματα προκειμένου να έχει επικοινωνιακό αντίλογο στις σκληρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν με την ανακοίνωση των μέτρων. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε μάλιστα ενδελεχή έλεγχο για την εφαρμογή όλων των νόμων από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ τόσο για τα διοικητικά όσο και για τα μισθολογικά θέματα. 

Η σύσκεψη είχε πολιτικό «χαρακτήρα» καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης του οικονομικού επιτελείου και όλων των παραγόντων του υπουργείου που εργάζονται για την περικοπή και της τελευταίας περιττής δαπάνης του προϋπολογισμού. Ουδόλως είναι άλλωστε τυχαίο ότι μπροστά στις κάμερες ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο του Γιάννη Βρούτση για τις έως τώρα κινήσεις του στο πεδίο της εξυγίανσης και της διαφάνειας του συνταξιοδοτικού. 

Σήμερα (13:00) στο υπουργείο Οικονομικών θα γίνει και νέα σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με τον Κωστή Χατζηδάκη και όλο το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση των έργων Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα μέσα από τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει ένα μεγάλο μέρος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

http://www.real.gr/