Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ψάρια με ραδιενέργεια σε υψηλό επίπεδο αλιεύθηκαν πλησίον της Φουκουσίμα

Μας το έστειλε το onlycy.com..... Ευχαριστούμε πολύ

Ραδιενέργεια σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφθηκε σε ψάρια – σκορπίνες στα ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών, πλησίον του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκυο, τα ψάρια αυτά
αλιεύθηκαν την 1η Αυγούστου σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα και, από την εξέταση που τους έγινε, διαπιστώθηκε ότι ήσαν μολυσμένα με ραδιενεργό καίσιο έφτανε τα 25.800 μπεκερέλ ανά κιλό, σε επίπεδο δηλαδή 258 φορές υψηλότερο από το όριο που έχει θέσει η ιαπωνική Κυβέρνηση για τα τρόφιμα.

Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενέργειας ήταν 18.700 μπεκερέλ ανά κιλό και είχε εντοπισθεί σε μετρήσεις που έγιναν σε σολομούς, αλιευμένους επίσης στα ανοιχτά της Φουκουσίμα.

Κατά τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γίνουν και νέες αναλύσεις στα ψάρια και το περιβάλλον τους, προκειμένου να καθορισθεί ο παράγοντας που οδήγησε σε τόσο υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Από τις αρχές Ιουνίου οι Ιάπωνες αλιείς επιτρέπεται να ψαρεύουν διάφορα είδη ψαριών και μεδουσών σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Μέχρι στιγμής στα αλιεύματα αυτά έχουν καταγραφεί πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας, όμως την περασμένη εβδομάδα Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι πεταλούδες που ζουν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχουν υποστεί μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια.