Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Στο συνέδριο του Economist συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ


Στο πολυσυζητημένο συνέδριο του Economist με τίτλο «16th roundtable with the Government of Greece - Transforming uncertainty into stabilitywisdom and
growth» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα στο «Athenaeum Intercontinental», συμμετείχε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, στην ενότητα «How is business responding to the economic crisis?Producing and consumingproducing and exporting».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ «όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η μονόπλευρη λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν οδηγεί πουθενά. Το δημόσιο χρέος δεν το δαμάζεις μόνο με λιτότητα ή μόνο με ανάπτυξη. Πρέπει να γίνει συνδυασμός, ορθολογικοποίηση δαπανών με ανάπτυξη. Η αυστηρή και κοντόφθαλμη πολιτική των «έξυπνων» Κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση με περικοπές δαπανών και σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς οδηγεί μονάχα στην καταστροφή. Δεν πρέπει να υπάρχει το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη», αφού είναι και τα δυο ταυτόχρονα απαραίτητα για κάθε οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα θα κατανοήσει πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Η ανάπτυξη είναι αυτή που μειώνει το έλλειμμα σε συνδυασμό  με ορθολογική διατήρηση πόρων και κινητήρα τον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπω ότι αυτή η στρατηγική στροφή σε επίπεδο Ευρωζώνης θα γίνει μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει όρθια, σοβαρή και αξιόπιστη έτσι ώστε να μπορέσει να επανατοποθετηθεί διατηρώντας τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα».

Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Λακασά ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας. Με δεδομένο ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε μονόδρομο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την ύφεση, ο κ. Λακασάς παρουσίασε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού μοντέλου «Παράγω & Εξάγω» που προτείνει ο ΣΕΒΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρη Λακασά, μπορείτε να δείτε εδώ.