Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η φτώχεια «καταπίνει» τα δάση


«Πενία τέχνας κατεργάζεται» κι όσον αφορά το ζήτημα της θέρμανσης η «τέχνη» είναι παλιά και δοκιμασμένη. Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται ότι ο κανόνας της επιβίωσης
οδηγεί τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού των χωρών της Βαλκανικής στη λύση της ξυλείας, προκειμένου να καλύψουν φθηνά τις ανάγκες τους για θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συνέπεια αυτής της τάσης είναι η ραγδαία αύξηση των ρυθμών αποψίλωσης των δασών λόγω της υλοτομίας, σε μεγάλο βαθμό παράνομης, και οι ευρωπαϊκές αρχές σημαίνουν συναγερμό κάνοντας λόγο για επικείμενη οικολογική καταστροφή. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πόρταλ Euractiv, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, η χρήση του ξύλου για θέρμανση έχει γίνει η εναλλακτική λύση της ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές, αλλά και στις πόλεις.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως τα συστήματα θέρμανσης από την κομμουνιστική εποχή δεν αποτελούν «λύση» για τη θέρμανση των κατοικιών στην περιοχή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Σερβία, η κατανάλωση καυσόξυλων τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει τα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στα 2 εκατ. κυβικά μέτρα – πέντε φορές πάνω από τα επίσημα στοιχεία – εκτιμάται η κατανάλωση στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην Αλβανία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

topontiki.gr/