Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Πολεμικό συμβούλιο στην Άγκυρα


Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, μετά την κατάρριψη του μαχητικού
αεροσκάφους F4.

O Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας, για να μελετηθούν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και η διαχείριση της κρισιμότατης κατάστασης.

Παράλληλα, ο Ερντογάν θα έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσεις στο Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Όλα αυτά δρομολογήθηκαν λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας για το συμβάν, διά στόματος του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT ότι το αεροσκάφος ήταν γνωστό στις συριακές δυνάμεις, ότι ήταν τουρκικό και ότι δεν συμφωνεί με προηγούμενη ανακοίνωση της Δαμασκού ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του μαχητικού.

Επίσης, δήλωσε πως το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία δεν είχε καμία σχέση με την κρίση στη χώρα και απλώς πραγματοποιούσε δοκιμές ενός συστήματος ραντάρ. Tόνισε πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. «Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο» επεσήμανε.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως το αεροσκάφος δεν εκτελούσε «μυστική αποστολή», πετούσε μόνο του σε μια δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα. Παράλληλα, ανέφερε πως το αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Τέλος, διπλωματικοί κύκλοι αποκάλυψαν ότι η Τουρκία προτίθεται να έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσει.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ), το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Είναι πολύ πιθανόν το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) να συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας.

Βρέθηκαν τα συντρίμμια 


Συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή εντόπισαν στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων τα συνεργεία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έκανε συστάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με διπλωματικά μέσα, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση των χωρών την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Video-ντοκουμέντο

Το τουρκικό μαχητικό τύπου F4 με ειδικό εξοπλισμό λήψης φωτογραφιών, που κατερρίφθη την Παρασκευή, επλήγη από αντιαεροπορικά πυρά της συριακής αεράμυνας, μόλις ένα χιλιόμετρο από την παραλία της περιοχής της Λατάκειας, και κατέπεσε 8 μίλια νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

Τις λεπτομέρειες αυτές αποκαλύπτει η επίσημη ανακοίνωση του Ανώτερου Επιτελείου της συριακής στρατιωτικής ηγεσίας.

Μετά τη βολή, οι συριακές δυνάμεις αντελήφθησαν πως πρόκειται για τουρκικό μαχητικό. «Η αεράμυνα ενεργοποιήθηκε κατά αεροσκάφους αγνώστου ταυτότητας» τονίζει το επίσημο ανακοινωθέν.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 16:19