Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Γ. Βερνίκος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός ναυτιλίας Γ. Βερνίκος μετά από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της Τηλεόρασης της Ζούγκλας ότι διαθέτει
υπεράκτια εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Γιώργος Βερνίκος εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όπου και του ετέθη το ερώτημα για τις σχέσεις του με τη συγκεκριμένη off shore εταιρεία.

Η απάντησή του ήταν καταφατική. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είχε προετοιμαστεί για την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων και άρα δεν είχε φροντίσει να αποποιηθεί των εταιρικών του δικαιωμάτων επί της εταιρείας αυτής.

Ο κ. Βερνίκος πρόσθεσε πως η κατοχή υπερακτίου εταιρείας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τα ναυτιλιακά όπως και ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα νομίμως και με απόφαση η οποία υπογράφεται από την πρώην υπουργό ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έθεσε ζήτημα νομιμότητας της υπουργοποίησης Βερνίκου, λόγω του ειδικού νόμου που απαγορεύει ρητώς σε βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο πως θα παραιτηθεί. Αναμένεται γραπτή επίσημη ανακοίνωσης της παραίτησης από το γραφείο του Γ. Βερνίκου.

Παρατίθεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου. Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ομως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Ομως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;


Παρακολουθήστε τι είπε ο Γ. Βερνίκος στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και στην τηλεοπτική εκπομπή «Κίτρινος Τύπος»:





http://www.zougla.gr/politiki/article/antio-apo-ton-g-verniko