Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εξιχνίασε τη δολοφονία της μητέρας του

Ήταν Φεβρουάριος του 1967. Ο ίδιος ήταν πέντε χρονών τότε. Έπαιζε έξω από το σπίτι όπου διέμενε με τη μητέρα του Diane και τον σύντροφό της, γκάνγκστερ
και ηρωινομανή John Sponza. Μάλιστα, παρά το κρύο ο γκάνγκστερ δεν δίστασε να πετάξει το αγοράκι έξω στην αυλή για τιμωρία. Αργότερα άκουσε τις κραυγές της μητέρας του και έναν πυροβολισμό. Δεν έμαθε ότι η μητέρα του ήταν νεκρή για έναν χρόνο. Η γιαγιά του που τον πήρε κοντά της μαζί με την επτά μηνών αδερφή του τους έλεγε ότι η μαμά τους είναι άρρωστη στο νοσοκομείο.

Το ασθενοφόρο πήρε το πτώμα και η αστυνομία καταχώρισε το περιστατικό ως ατύχημα. Ο ίδιος ο Sponza είπε ότι η γυναίκα αυτοκτόνησε παίρνοντας το περίστροφό του, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς το τραύμα βρισκόταν στην πίσω αριστερή πλευρά του κρανίου, όταν η γυναίκα ήταν δεξιόχειρας. Η αστυνομία συγκάλυψε το περιστατικό και τα αρχεία της υπόθεσης με τις φωτογραφίες είτε μπήκαν γρήγορα γρήγορα στην αποθήκη του αρχειοφυλακίου είτε απλώς εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά ήρθαν στο φως σαράντα πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία, όπως αποδείχθηκε τελικά. 

Ο Dylan McDermott, πλέον 50 χρονών, ήταν μάρτυρας κλειδί αν και δεν ήταν αυτόπτης. Το 2011 απευθύνθηκε στην αστυνομία και ζήτησε να ξανανοιχτεί ο φάκελος της υπόθεσης. Τρεις αστυνομικοί άκουσαν την έκκλησή του και αποφάσισαν να τον βοηθήσουν. Ο βασικός ύποπτος ο Sponza ήταν νεκρός από το 1972. Το πτώμα του βρέθηκε σ’ ένα πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου σε πάρκινγκ οπωροπωλείου στη Μασαχουσέτη. Ερχόμενοι σε επαφή με μάρτυρες, προστατευόμενους από την αστυνομία, αλλά και μελετώντας τα ρεπορτάζ της εποχής, οι τρεις ντετέκτιβ άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστηρίου. 

Σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι συνάδελφοί τους της εποχής είχαν συγκαλύψει το έγκλημα, καθώς ο Sponza είχε πολύτιμες επαφές ενώ κάποιοι τον θεωρούσαν πληροφοριοδότη. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο θάνατος της γυναίκας δεν ήταν αυτοκτονία ούτε ατύχημα ούτε τυχαίο γεγονός. Ήταν καθαρή δολοφονία. 

Φίλοι του ζευγαριού αλλά και η στενή φίλη της αδικοχαμένης γυναίκας, πλέον 66 χρονών, αναφέρουν ότι ο Sponza είχε γενικώς βίαιη συμπεριφορά ιδιαίτερα κατά της Diane και του Dylan (Mark είναι το πραγματικό του όνομα). Την ανάγκαζε να σηκώνει τη φούστα της μπροστά στους φίλους του λοιπούς γκάνγκστερ, τη χτυπούσε ή την έβριζε όταν αργούσε να του φέρει τα τσιγάρα του, ενώ όλοι πίστευαν ότι έμενε μαζί του γιατί την απειλούσε και την είχε κατατρομοκρατήσει. Μία φορά που επιτέθηκε στον μικρό γιο της, μπήκε μπροστά και τον απείλησε ότι αν τολμούσε να του κάνει κακό ο πατέρας του που είχε εκτίσει χρόνο στη φυλακή και αργότερα έγινε ιδιοκτήτης εστιατορίου θα τον σκότωνε. Έτσι, δεν ξαναχτύπησε ποτέ το αγόρι.

Το παιδί μεγάλωνε με τη γιαγιά του ώσπου η τρίτη σύζυγος του πατέρα του τον υιοθέτησε, στα 15 του χρόνια. Όταν ήταν έγκυος και απέβαλε, ο Mark πήρε το όνομα που προοριζόταν για το αγέννητο αγοράκι, Dylan. Πρώην αλκοολικός, είναι νηφάλιος τα τελευταία 20 χρόνια, δεν σχολίασε ποτέ την έρευνα στα μέσα ενημέρωσης. Έχει δύο κόρες από τη σύζυγό του με την οποία πήρε διαζύγιο το 2008. Στο παρελθόν είχε σχέση με την Julia Roberts όταν συμπρωταγωνιστούσαν στο «Ανθισμένες Μανόλιες», ενώ τώρα έχει σχέση με τη Shasi Wells.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

real.gr/