Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-Εξοντώνουν τις Καρέτα καρέτα

Μας το έστειλε ο nikos kourtesis..... Ευχαριστούμε πολύ
ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ
Eνα αποτρόπαιο έγκλημα άνευ προηγουμένου συνέβη στον Αμβρακικό Kόλπο, με θύματα τέσσερις χελώνες καρέτα καρέτα που
ξεβράστηκαν νεκρές στην ακτή του Τσουκαλιού. Σε δύο από αυτές είχαν κοπεί τα κεφάλια, ενώ οι αλλές δύο έφεραν θανάσιμα τραύματα από αμβλύ αντικείμενο -κατά πάσα πιθανότητα τσεκούρι- στο κρανίο. Η άγρια δολοφονία των προστατευόμενων χελωνών έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια βιαιότητα συμβαίνει στην περιοχή. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων, κάτι που ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να διακριβωθεί. 


«Η δολοφονία έγινε από ανθρώπινο χέρι. Τα τραύματα αποδεικνύουν ότι δεν προήλθαν από την προπέλα κάποιου σκάφους. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ερασιτέχνες ψαράδες που βρήκαν στα δίχτυα τους τις καρέτα και τις σκότωσαν από οργή, αλλά και για να μην αναγκαστούν να τα κόψουν προκειμένου να τις απελευθερώσουν», λέει ο ιχθυολόγος στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου Σπύρος Κώνστας. 

Την ίδια άποψη έχουν και οι αλιείς της περιοχής, οι οποίοι δίνουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο θανάτου και, συνεπώς, την ταυτότητα των δραστών: «Οι χελώνες είτε πιάστηκαν σε παραγάδια που συνήθως χρησιμοποιούν οι παράνομοι ψαράδες, είτε παγιδεύτηκαν σε δίχτυ παράνομων συρόμενων εργαλείων (π.χ. μηχανότρατα), είτε έγινε επιχείρηση από τα "οργανωμένα συμφέροντα" που λυμαίνονται τον Αμβρακικό», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αφήνοντας υπονοούμενα για τους οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής, που, όπως και οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χελώνες, οι οποίες συχνά μπλέκονται στα δίχτυα τους. 

«Εχουμε μείνει άφωνοι με το περιστατικό της ομαδικής εκτέλεσης των καρέτα στον Αμβρακικό. Δεν θεωρώ πιθανό οι δράστες να είναι ψαράδες, γιατί αυτή την περίοδο οι αλιείς χρησιμοποιούν λεπτά δίχτυα που σχίζονται πολύ εύκολα, αν παγιδευτεί μέσα τους μια χελώνα. Οι ψαράδες ξέρουν ότι η χελώνα είναι σύμμαχος κι όχι εχθρός τους», υποστηρίζει στην «R» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού, καθώς και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους.

Η εξέταση στα πτώματα των χελωνών έδειξε πως και οι τέσσερις ήταν ενήλικες και δολοφονήθηκαν σε διάστημα τριών ήμερων. Μάλιστα, όλες ξεβράστηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στην ίδια πλευρά του Αμβρακικού, στο δυτικό τμήμα του κόλπου. «Σαράντα χρόνια είμαι στην περιοχή και τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στην «R» ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Αμβρακικού «Ηλέκτρα» Σωτήρης Παναγιώτου, ο οποίος μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης και τις λιμενικές αρχές της Πρέβεζας έσπευσαν στο σημείο για να διαπιστώσουν από κοντά τι συνέβη, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Ψάχνουν για τροφή 

Η παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στον Αμβρακικό Κόλπο χάνεται στο βάθος των αιώνων και αυτό γιατί η περιοχή ανέκαθεν προσέφερε τροφή και ασφάλεια στις καρέτα καρέτα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τόπους τροφοληψίας στη Μεσόγειο. Οι χελώνες βρίσκονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπου τρέφονται με μέδουσες και μικρά ψάρια. Μάλιστα, όπως λέει και ο ιχθυολόγος του φορέα διαχείρισης Σπύρος Κώνστας, «μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των χελωνών που βρίσκονται στον Αμβρακικό παρακολουθώντας τις μέδουσες. Αν είναι πολλές, σημαίνει ότι έχουμε λιγότερες χελώνες και το αντίστροφο».