Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κωλλυσιεργία δίχως νόημα

Εντός της ημέρας αναμένεται η τελική «χειραψία» μεταξύ των τριών πυλώνων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Με την ολοκλήρωση και του τρίτου εικοσιτετραώρου που είναι και η συνταγματική
προθεσμία ο κ. Σαμαράς θα λάβει και τυπικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Αυτά ως προς το τυπικόν της υπόθεσης. Διότι επί της ουσίας επί τρείς ημέρες οι πολιτικές ηγεσίες «άδουν» την ώρα που η κοινωνία και η οικονομία αναμένουν ένα κυβερνητικό σχήμα έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται ο κρατικός μηχανισμός.

Συντονιστείτε στο zougla radio για όλες τις εξελίξεις

Το ΠΑΣΟΚ και ο καβγάς

Για άλλη μία φορά το «πρόβλημα» αν κανείς μπορεί να το αποκαλέσει έτσι εμφανίστηκε στο ΠΑΣΟΚ. Οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης οι οποίοι είναι και εκλεγμένοι βουλευτές σε αντίθεση με τα άλλα κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν στην «Ομάδα των 7» έθεσαν επί της ουσίας πολιτικό ζήτημα στρατηγικού περιεχομένου και άρα αμφισβήτησαν την ηγεμονία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι δύο πρώην υπουργοί μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δηλαδή των ιδίων. Πρόκειται για χρονικό μιας προαναγγελθείσης αμφισβήτησης, η οποία αναμενόταν ήδη από την επομένη της 6ης Μαΐου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκε το «μαξιλάρι» της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία αποφασίζει το πρωί της Τετάρτης για το ζήτημα που ανέκυψε, οπότε δεν αναμένεται η διαφωνία αυτή να παρεμποδίσει την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο παραμένει η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ του οποίου η ηγεσία αμφισβητείται με την πρώτη ευκαιρία και μάλιστα δημόσια αν όχι «θεατρικά».

Ο Ράπανος

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να αντιδρούν στην πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να αναθέσει στον πρόεδρο των Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, το Yπουργείο οικονομικών. Το ανώτερο τραπεζικό στέλεχος αναμένει την διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κυβέρνησης έτσι ώστε να γνωρίζει τον οικονομικό «οδικό χάρτη» τον οποία ως υπουργός θα πρέπει να ακολουθήσει.

Αναμένει επίσης να πληροφορηθεί την ομάδα, η οποία θα τον πλαισιώσει στο Υπουργείο. Κατόπιν αυτών θα αποφασίσει αν τα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Η σύσκεψη των Επιτελείων

Λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο θα γίνουν στις 12:30 και 13:30 αντίστοιχα. Για τις 13:00 το μεσημέρι ανανεώθηκε το ραντεβού των 6 επιτελικών στελεχών των τριών κυβερνητικών κομμάτων, για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος στη βάση του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Κατόπιν τούτου, οι τελικές ανακοινώσεις για το κυβερνητικό σχήμα αναμένονται αργότερα εντός της ημέρας και μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς μετά των κυβερνητικών εταίρων, Βενιζέλο και Κουβέλη.


www.zougla.gr/