Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΥΔΟΤΡΟΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ

Μας το έστειλε η Π.Ε. Πιερίας  ..... Ευχαριστούμε πολύ
 Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας                    με μυδοκαλλιεργητές του Μακρυγιάλου             Την εξαιρετική ποιότητα των μυδιών της Πιερίας εγγυώνται             τα τμήματα Αλιείας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας
 Επίσκεψη στα μυδοτροφεία του Μακρυγιάλου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Ευδοκία Κίτσιου συνοδευόμενη από τη Βιολόγο- Ιχθυολόγο του τμήματος Αλιείας της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Πηνελόπη Βουλγαρίδου  και τον  Επιστημονικό Συνεργάτη  της Π.Ε. Πιερίας,  Δημήτρη Ρουκά, μετέβησαν στην περιοχή του Μακρυγιάλου, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα παραγωγής μυδιών,  έκτασης  περίπου 1.600 στρεμμάτων.
 Στην  περιοχή  που χωρίζεται σε τρεις ζώνες, Αθερίδας, Μακρυγιάλου και Μεθώνης,  υπάρχουν 63  μονάδες μυδοκαλλιέργειας εκτατικού τύπου με το σύστημα πλωτής καλλιέργειας “long line”. Οι μονάδες είναι άρτιες, πληρούν όλες τις άδειες και τους περιβαλλοντικούς όρους και διαθέτουν έναν από τους αρτιότερους επαγγελματικούς στόλους για μύδια στην Ευρώπη. Τα νερά της περιοχής  και   οι εκβολές των ποταμών (Λουδία, Αξιού, Αλιάκμονα) ευνοούν τη μυδοκαλλιέργεια,  διασφαλίζοντας  καλή ποιότητα τόσο από άποψη  περιεκτικότητας σάρκας όσο και από άποψη μεγέθους. Να σημειωθεί ότι η  ετήσια δυναμικότητα  στην Πιερία είναι περίπου 11.500 τόνοι.
Η μυδοκαλλιέργεια στην  Πιερία είναι ένας εξωστρεφής  κλάδος, με εξαγωγές που αγγίζουν το 95% της παραγωγής στις αγορές της Ιταλίας ,  της Γαλλίας και της  Ισπανίας, όπως ενημέρωσε η  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Ευδοκία Κίτσιου.

 Με τον πρόεδρο των Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, Κωνσταντίνο Κουτούπα,  τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών και Οστρακοκαλλιεργητών (ΣΕΜΥΟ),  Αναστάσιο Δραγάνη καθώς και με  μυδοκαλλιεργητές της περιοχής, συναντήθηκε στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, στην περιοχή του  λιμανιού  της Πύδνας.
 Οι μυδοκαλλιεργητές αποτύπωσαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του κλάδου και εξέφρασαν προτάσεις προκειμένου να γίνουν οι καλλιέργειές τους περισσότερο  προσοδοφόρες.

Η Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κατάστησε σαφές  ότι θα είναι δίπλα στους νόμιμους μυδοκαλλιεργητές,  για να αντιμετωπιστεί με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο των παράνομων μονάδων που δραστηριοποιούνται στον Θερμαϊκό Κόλπο , δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και υποβάθμιση της ποιότητας  της παραγωγής.
 «Τόσο το τμήμα Αλιείας όσο και το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, προσπαθούν  να δώσουν  λύση  στα προβλήματα που προκύπτουν και να προστατέψουν την παραγωγή μας», δήλωσε ο  Κωνσταντίνος  Κουτούπας.
 Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μυδιού αναφέρθηκε ο Αναστάσιος Δραγάνης. Όπως είπε, η εξαιρετική ποιότητα του μυδιού που παράγεται  στην Πιερία οφείλεται στο ότι οι μονάδες είναι κοντά σε εκβολές ποταμών, υπάρχουν ρεύματα  και πλαγκτόν  στη θάλασσα  που τρέφουν τα μύδια, στη  συγκεκριμένη μέση ετήσια θερμοκρασία των νερών της περιοχής καθώς και στη μέση αλατότητα. 
 Η Βιολόγος- Ιχθυολόγος  του τμήματος Αλιείας της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Πηνελόπη Βουλγαρίδου, τόνισε ότι  ο καταναλωτής  θα πρέπει να προτιμά  τα μύδια της Πιερίας και   γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κέλυφος των εισαγόμενων ειδικά της Νέας Ζηλανδίας έχει μια πρασινωπή απόχρωση σε σχέση με το δικό μας που είναι μαύρο, το ντόπιο έχει κέλυφος πιο αμυγδαλωτό σε σχέση με το πιο στρογγυλό του εισαγόμενου, αλλά αυτό που κάνει ξεχωριστό το μύδι της Πιερίας είναι η ασύγκριτη γεύση του.
 Ο Επιστημονικός  Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης  Ρουκάς αναφέρθηκε στη  δυνατότητα πιστοποίησης του παραγόμενου προϊόντος ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που θα διασφαλίζει την ποιότητα και θα αναδεικνύει την ταυτότητα της Πιερικής μυδοκαλλιέργειας.
 Το τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Πιερίας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Μακρύγιαλο  το επόμενο διάστημα,   για τα Μέτρα 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» και 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013,  προκειμένου  να ενημερώσει για την ένταξη   στο πρόγραμμα με στόχο την οικονομική ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων σ’ αυτούς τους τομείς.

Η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας με τις υπηρεσίες των τμημάτων Αλιείας και Κτηνιατρικής και σε συνεργασία με πιστοποιημένα εργαστήρια,  παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας των μυδιών με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες σε καθορισμένους σταθμούς (πέντε στη βόρεια Πιερία και έναν στη νότια Πιερία) για τον έλεγχο των νερών αλλά και της σάρκας των μυδιών στις μυδοκαλλιέργειες.