Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παρουσίαση του προγράμματος «SAVE AGE» για ορθολογική ενεργειακή διαχείριση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Η Σοφία Μαυρίδου ανέφερε τους άξονες δράσεις της Πιερικής Αναπτυξιακής
στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στους εταίρους του έργου

Η Πρόεδρος του ΔΣ της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. – ΟΤΑ και
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  Σοφία Μαυρίδου, υποδέχθηκε σε  συνάντηση εργασίας τους εταίρους του Ευρωπαϊκού έργου «SAVE AGE», που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 24 Μαΐου 2012  στην Πιερία , το οποίο στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. – ΟΤΑ συνεργάτη εταίρο στο συγκεκριμένο έργο.
Τους εταίρους υποδέχθηκε η Πρόεδρος του ΔΣ της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. – ΟΤΑ και Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, η οποία αφού τους καλωσόρισε,  παρουσίασε τους άξονες δράσεις της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. – ΟΤΑ και ιδιαίτερα αυτόν της εξοικονόμησης ενέργειας-ο οποίος και βραβεύτηκε πρόσφατα με το Εθνικό Βραβείο Ενεργειακής Σφαίρας 2012.

Η Σοφία Μαυρίδου σε σύντομη εισήγηση στη συνάντηση εργασίας,  τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό, πιλοτικό πρόγραμμα «SAVE AGE», αποτελεί μια ακόμη παρέμβαση στον τομέα ορθολογικής ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, απευθύνεται αποκλειστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (γηροκομεία, κλινικές μακροχρόνιας νοσηλείας κλπ.)  και έχει ως στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε αυτά τα κτίρια.
 Το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται και αξιολογεί περιοχές 10 Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Γερμανία και την Ιταλία. Πλέον των εταίρων σε αυτές τις 10 χώρες, εποπτικό ρόλο στο πρόγραμμα κατέχει η Πανευρωπαϊκή Ένωση Διευθυντών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η συνάντηση εργασίας στην Πιερία,  πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων όλων των συμμετεχόντων εταίρων. Η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. – ΟΤΑ εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια – Μπέττυ Παρτσαλίδου, και τον συντονιστή του έργου – Κωνσταντίνο Ζαπουνίδη (MSc/IPMA Project Manager).
Στο πλαίσιο αυτού του έργου,  η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ – ΟΤΑ υλοποίησε έρευνα και ανάλυση βασισμένη σε δεδομένα ενεργειακών καταναλώσεων, βάσει της οποίας συνέταξε πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει κατευθύνσεις σχετικά με μέτρα που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καλύπτοντας από απλές κτιριακές επεμβάσεις ως και προτάσεις επί της χρήσης κτιρίου και εξοπλισμού. Επιπλέον, υπολόγισε τις συνολικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τον σχετικό ερευνητή,  Κωνσταντίνο Ζαπουνίδη,  στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Διευθυντών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 Στόχος του έργου «SAVE AGE» είναι στο πλαίσιο τεχνοοικονομικών μελετών και μέσω της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών δομικών στοιχείων και συστημάτων αλλά και με την αύξηση της αποδοτικότητας ήδη εγκατεστημένων ενεργειακών συστημάτων και εφαρμογή ορθολογικής χρήσης κτιρίων, συστημάτων και συσκευών, να εφαρμοστούν νέες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
·       Αύξηση της ευαισθητοποίησης για εξοικονόμηση ενεργείας σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
·       Υποστήριξη Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας
·       Υιοθέτηση στρατηγικών με κατεύθυνση την εξοικονόμηση ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Κλείνοντας την συνάντηση εργασίας,  η Πρόεδρος του ΔΣ της Πιερικής Αναπτυξιακής ΑΕ – ΟΤΑ και Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ,  Σοφία Μαυρίδου, δήλωσε ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην ομάδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΙΕΡΙΑΣ. Νέες  προτάσεις θα υποβληθούν από την Πιερική Αναπτυξιακή ως εταίρος για την υλοποίηση του προγράμματος «SAVE AGE» στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται από διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος βάση της εμπειρίας που έχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Πιερίας από τη συμμετοχή της σε πανευρωπαϊκά δίκτυα αειφορίας και ενέργειας αλλά και τις διεθνείς διακρίσεις που προσκόμισε. Νέες προτάσεις σχεδιάζουν να υποβάλλουν από κοινού οι εταίροι του «SAVE AGE» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουν μεθοδικότερα και ολοκληρωμένα την προσπάθεια παροχής πληροφόρησης και υποστήριξης αναφορικά στην αξιοποίηση των Α.Π.Ε. και των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας.