Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο Σαμαράς άλλαξε την ατζέντα

Μας το έστειλε το statesmen..... Ευχαριστούμε πολύ

Μπροστά στα μέλη του ΕΒΕΑ, δηλαδή τους βραχίονες και κινητήριους άξονες της οικονομίας της
αγοράς, και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε απόψε το όραμά του για μια Ελλάδα δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Που θα μπορέσει, με πολύ συγκεκριμένα (18) βήματα να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, για να θυμηθούμε τον ιστορικό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για βήματα προς μια ρεαλιστική διαπραγμάτευση του Μνημονίου, στην κατεύθυνση της διόρθωσης των αστοχιών του, έτσι ώστε να υπάρξει ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών των μέτρων που εφαρμόζονται, να δημουργηθούν νησίδες ευκαιριών ανάπτυξης, και να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται σταθερά στα όριά της, λόγω των επώδυνων και απαιτητικών μέτρων του Μνημονίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταφέρνοντας ουσιαστικά να αλλάξει, επομένως και να ορίσει την ατζέντα των εκλογών, και του διακυβεύματος για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες. Έκανε δηλαδή μια απευθείας σύγκριση του προγράμματος και της πολιτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου. Θέσεις που έσπευσε να προσδιορίσει ως “παιχνίδι με τα σπίρτα, μέσα σε μπαρουταποθήκη”.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως εθνικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, την ανάκαμψη και ανακούφιση της κοινωνίας, την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε μια Ευρώπη που αλλάζει, καθώς και τη Δικαιοσύνη και την ασφάλεια.
Υπενθύμισε ότι μια αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα επιδιώξει την αποκατάσταση των αδικιών που παρατηρήθηκαν κατά τα δυο χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων Ι και ΙΙ, ενώ δεσμεύτηκε για τη λήψη άμεσης δράσης, στους τομείς της ασφάλειας του πολίτη από την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση.
Ειδικότερα, τα 18 βήματα που ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι τα εξής:
  1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009, όπως και των ειδικών επιδομάτων. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δυο χρόνια.
  3. Επίδομα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους, που σήμερα δεν δικαούνται κανένα βοήθημα.
  4. Ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων ετών, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
  5. Μη περαιτέρω πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στήριξη των συμβάσεων εργασίας. Επιστροφή της μετενέργειας στα προηγούμενα επίπεδα.
  6. Μετά τη σταθεροποίηση των εσόδων, αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ, και μετά στις 10.000 ευρώ.
  7. Αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ, από νέο ΕΤΑΚ. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 9% εντός της επόμενης χρονιάς.
  8. Σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα μέχρι 32%, από το 45% που είναι σήμερα.
  9. Τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυριών ευρώ να επεκταθούν για ακόμη δυο χρόνια. Για το 2013 θα θεσπιστούν περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και όχι 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περικοοές που θα γίνουν από τη σπατάλη του δημοσίου, και όχι από μισθούς.
  10. Δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για μια τριετία μετά το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές, όχι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, όχι άλλη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όχι άλλη φορολόγηση.
  11. Μέτρα για τους δανειολήπτες, ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
  12. Αναστολή των συνεπειών του Τειρεσία για όσους έχουν ήδη υπαχθεί.
  13. Ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικής τράπεζας, και εγγυοδοσία από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
  14. Συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο.
  15. Αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
  16. Αποφασιστική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των συμβάσεων παραχώρησης.
  17. Πολιτική για την αποκατάσταση της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη. Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, αποκάλυψη των κουκουλοφόρων, πάταξη του παραεμπορίου.
  18. Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ για να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό μας πλούτο.