Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θεραπεία της ακμής με θυμάρι

Μας το έστειλε μία φίλη..... Ευχαριστούμε πολύ
Μια πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ακμής δεν βρίσκεται στις κρέμες αλλά στη φύση. Ερευνητές του Leeds Metropolitan University ανακάλυψαν ότι η καλύτερη θεραπεία ίσως
βρίσκεται στο θυμάρι, καθώς το βάμμα του σκοτώνει το βακτήριο που ευθύνεται για την ακμή σε διάστημα μικρότερο των πέντε λεπτών!

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δράση του θυμαριού στο Propionibacterium acnes, το βακτήριο που προκαλεί την ακμή, μολύνοντας τους πόρους του δέρματος, και διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις συνήθεις κρέμες, οι οποίες περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, που είναι η δραστική ουσία που υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα κατά της ακμής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Margarita Gomez-Escalada στο συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας, το οποίο διεξήχθη στο Δουβλίνο. Οπως είπε, οι έρευνες είναι απαραίτητο να συνεχιστούν σε συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με το περιβάλλον του δέρματος, ώστε να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί το βάμμα του θυμαριού και άλλων φυτών σε μοριακό επίπεδο. «Αν το βάμμα θυμαριού αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό κλινικά όσο φάνηκε ότι είναι στην έρευνά μας, ίσως αποτελέσει μια φυσική εναλλακτική θεραπεία» είπε η δρ Gomez-Escalada. «Το πρόβλημα με τις θεραπείες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου είναι οι παρενέργειες που προκαλούν. Πολύ συχνά μετά τη χρήση τους υπάρχει αίσθηση καψίματος και ερεθισμός στο δέρμα. Τα φυτικά σκευάσματα είναι λιγότερο σκληρά για το δέρμα, επειδή παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ από την έρευνά μας προκύπτει ότι μπορούν να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- αποτελεσματικά με τις χημικές θεραπείες».

Το θυμάρι χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου και του εντέρου, της ουλίτιδας, καθώς και για την ανακούφιση από τον βήχα, το συνάχι και τη γρίπη. Ωστόσο, η εσωτερική χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή, όταν επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς ή ακόμη και δηλητηρίαση.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

http://www.dimokratianews.gr