Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πρόσκληση του ΣΕΒ για κατάργηση των μειώσεων στον κατώτατο μισθό!!!

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την κατάργηση της μείωσης 22% στους κατώτατους μισθούς και της μετενέργειας προτείνει να συζητήσει ο ΣΕΒ με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε ο
πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, προς τις ΓΣΕΕ, ΕΣΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Ταυτόχρονα όμως, ο ΣΕΒ ζητεί να συζητηθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και για την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε να συζητηθούν προτάσεις: α) για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξησης της ανεργίας και β) το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές από 20% έως και 100% πάνω από τη συλλογική σύμβαση του 2010.

Στην ίδια επιστολή ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να προωθήσει μέτρα, όπως η κατάργηση της πρόσφατης μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων (μετενέργεια) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έστειλε επιστολή και προς τον υπ. Εργασίας, κ. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία-πρόσκληση του ΣΕΒ προς τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τον υπουργό ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις ενώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες και ακρότητες.

Τέλος, κύκλοι του ΣΕΒ, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, σημείωναν: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος, όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων, συμφώνησε τελευταία στιγμή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την Τρόικα, στη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».

Μελέτη

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ομάδων εργασίας που εργάστηκαν για να διαμορφώσουν ένα σύνολο προτάσεων για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Χάρης Κυριαζής, «οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι στο κέντρο της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας», ενώ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ αφορούν στην επόμενη μέρα, μετά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, για την επανεκκίνησή της.

Η μελέτη εστιάζει κυρίως σε 9 τομείς, όπου σκοπός του ΣΕΒ είναι να διαμορφώσει μια πρόταση πολιτικής, με μέτρα και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη. Ειδικότερα, τομείς που εξετάστηκαν ήταν τα τρόφιμα (αγροδιατροφική αλυσίδα), παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική βιομηχανία, συσκευασία, υγεία, κατασκευές, ένδυση, τεχνολογία και επικοινωνίες.


www.capital.gr