Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δημήτρης Λακασάς: : «Οι εξαγωγές είναι το μέλλον της οικονομίας μας εάν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον».

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ
37η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ:
Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας και η ανάγκη για στροφή προς την παραγωγή και την εξωστρέφεια, το μήνυμα των εξαγωγέων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Porto Palace» στην Θεσσαλονίκη, η 37η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν και αρχαιρεσίες για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή για την ερχόμενη διετία.

Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
της ISOMAT ΑΒΕΕ, η κα. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Νικόλαος Πορφύρης, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕκ. Δημήτρης Λακασάς, άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στους  μύθους που καλλιεργούνται και μεγεθύνονται κάθε μέρα για την χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, όλοι μας πιστέψαμε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναιδεδομένη και αυτό που διαφέρει είναι απλά ο ρυθμός ανάπτυξης. Μάθαμε να ζούμε με δανεικά, να σνομπάρουμε την παραγωγή, να υπερκαταναλώνουμε, ναπροτιμάμε τα εισαγόμενα προϊόντα και να μην αγοράζουμε ελληνικά. Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί σε ένα επικίνδυνο φαύλο ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή αντί μνημόνιο», ενώ το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι «Ευρωπαϊκός ή Βαλκανικός προσανατολισμός».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναλωθούμε άλλο σε μιαστείρα αντιπαράθεση κομμάτων, αλλά να δημιουργήσουμε εμείς για εμάς ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εφόσον ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική που θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό όπλο, το οποίο θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ελλάδα, με μια νέα διαπραγμάτευση -ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ-θα μπορέσει να βγει από την κρίση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει οσχηματισμός μιας μακρόπνοης σταθερής Κυβέρνησης, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη.

Ο κ. Λακασάς πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒΕ έχει εκφράσει πολλάκις την αγανάκτησή του για το ελληνικό παράδοξο: από τη μια είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος που παλινδρομεί και κάνει οτιδήποτε για να φρενάρει την αγορά, ενώ από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας αντιστέκεται σθεναρά και τα στοιχεία το δείχνουν ξεκάθαρα. Οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή τον Μάρτιο 2012 αυξήθηκαν κατά 15,8%, μέσα σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για την χώρα μας. Το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές αποτέλεσαν ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Ήταν και παραμένουν το μοναδικό μακροοικονομικό μέγεθος με σταθερά θετική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ κατά 37% με τα πετρελαιοειδή και κατά 9,5% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Επίσης, μέχρι το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βελτιώνεται η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, ωστόσο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και ο στόχος μας μέχρι το 2013 είναι να πλησιάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα πρέπει να απαντήσουμε άμεσα σε ένα ακόμα βασικό δίλημμα: Επιστροφή στονφρούδο και καταστροφικό δρόμο του κρατισμού ή στο δρόμο της ανάπτυξηςπου θα προέλθει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο,με έμφαση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια;

Ο κ. Λακασάς στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε τους 12 βασικούς πυλώνεςστους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας. Οι πυλώνες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Στροφή στο νέο οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω»
  2. Brand repositioning
  3. Ενίσχυση ρευστότητας με άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ
  4. Ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα
  5. Προσέλκυση - Ενίσχυση Επενδύσεων
  6. Μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων
  7. Δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα
8.     Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας – Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  1. Ενίσχυση έρευνας & καινοτομίας μέσα στις επιχειρήσεις
  2. Καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (Flat Tax Rate -15%)
  3. Αναδιάρθρωση ΕΣΠΑ με στόχευση στα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα
12. Πιστοποίηση προϊόντων & υπηρεσιών και εντονότερος έλεγχος & εποπτεία της αγοράς

Τέλος, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στη συγγραφή του Οδηγού Εξαγωγών «Θέλετε να εξάγετε; Οδηγός για μια εξωστρεφή επιχείρηση» από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Πρόκειται για έναν οδηγό εξαγωγών, εύληπτο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες της εξαγωγικής επιχείρησης, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από το γραφείο του ενεργού Έλληνα εξαγωγέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας δομικών χημικών και κονιαμάτων ISOMAT A.B.E.E., η εταιρία του οποίου είναι και μέλος του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στη βαθιά κρίση που περνάει στις μέρες μας ο επιχειρηματικός κόσμος, κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση των ενεργειών που έχει υιοθετήσει η εταιρία στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης. Ο κ. Τζιρίτης τόνισε ότι η ISOMAT αποτελεί σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Ν.Α. Ευρώπη και η  ανοδική της πορεία οφείλεται στακαινοτόμα προϊόντα της, στη σύγχρονη οργάνωσή της, στη δυναμική της διοίκησηκαι στο υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο αποτελεί το πολυτιμότερό της κεφάλαιο.

Η ISOMAT παράγει και διαθέτει πάνω από 250 προϊόντα και κέντρα πωλήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα πυκνό δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων. Ωστόσο, η εταιρία έχει αποκτήσει και δυναμική διεθνή παρουσία, εξάγοντας σήμερα σε32 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις χώρες της Βόρειας Αφρικής & της Μεσογείου, καθώς σε Αραβικές χώρες. Η εταιρία απασχολεί σήμερα συνολικά 285 εργαζόμενους από τους οποίους 45 είναι διπλωματούχοι μηχανικοί και χημικοί. Στην Ελλάδα είναι 205 και στις τρεις θυγατρικές της στο εξωτερικό 80.

Στη συνέχεια, η κα. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις εξαγωγές και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη της χώρας στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Η κα. Τζάκου-Λαμπροπούλου ανέλυσε τις τάσεις που διαμορφώνονται στιςεμπορικές συναλλαγές σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τόσο στα Βαλκάνια και την Τουρκία όσο και στην αγορά της Κίνας. Επίσης,  εξήγησε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχοντας την ηγετική θέση στις εξαγωγές με μερίδιο που υπερβαίνει σταθερά το ένα τρίτο της Ελληνικής αγοράς, προσφέρει στις εξαγωγικές επιχειρήσειςτεχνογνωσία από τη θέση της ως εκπροσώπου της χώρας στους μεγαλύτερους οργανισμούς που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές λύσεις για τη στήριξη των εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως,  καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης  μέσα από ένα ευρύτατο δίκτυο ανταποκριτριών τραπεζών του εξωτερικού με τις οποίες διατηρεί  ισχυρούς δεσμούς.

Τέλος, ο κ. Νικόλαος Πορφύρης, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, στην ομιλία του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία μας να αναδειχθούν οι υφιστάμενες υγιείς και εξαγωγικές εταιρίες που είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ και να βοηθηθούν άλλες καινοτόμες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επεσήμανε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ευρύ δίκτυο μελών του, λειτουργεί στην κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας διαφανείς διαδικασίες μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, προωθώντας ταυτόχρονα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό την πληρέστερη εξυπηρέτηση των εισηγμένων εταιριών στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.