Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Γιατί οι Έλληνες και οι Ιταλοί πολιτικοί είναι τόσο κακοί;

Για τη θεαματική αποτυχία των Ελλήνων και των Ιταλών πολιτικών γράφει σε άρθρο του
το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.



Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα υπογραμμίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο, από το τεράστιο κενό στην ελληνική πολιτική εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, αλλά και την απομάκρυνση των ιταλικών κομμάτων από την πολιτική λιτότητα του Μόντι.

«Οι πολιτικοί στην Αθήνα έχουν ξοδέψει τον περισσότερο χρόνο έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου φιλονικώντας δριμύτατα, αντί να βρίσκουν μία έξοδο από το απειλητικό αδιέξοδο, υποχρεώνοντας τη χώρα σε νέες και απρόβλεπτες εκλογές».

«Μολονότι τα σύννεφα πυκνώνουν επικίνδυνα πάνω από την Ελλάδα, ακόμα και τώρα οι πολιτικοί επιδεικνύουν μικρή ροπή προς το να εξηγήσουν ότι οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου θα είναι μία βαριά επιλογή μεταξύ της παραμονής στο ευρώ και της εξόδου».

Στην Ιταλία, η πραγματικότητα δεν είναι πολύ καλύτερη. Πριν από λίγους μήνες, ο ιταλικός πολιτικός κόσμος, «ηγούμενος από τον βουτηγμένο στα σκάνδαλα πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κρίση [...] και παρέδωσε τη χώρα στον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, για να σώσει την κατάσταση.

Όλα τα μεγάλα κόμματα της Ιταλίας είναι σημαδεμένα από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, με πρώτη τη Λέγκα του Βορρά, που κατηγορείται για εντυπωσιακές παρανομίες στη χρηματοδότησή της.

Στον απόηχο των προβλημάτων που βιώνουν οι δύο χώρες, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει στραφεί σε κόμματα διαμαρτυρίας.

«Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι και στις δύο χώρες οι παραδοσιακοί πολιτικοί επιτέλους υποφέρουν από την οργή των πληθυσμών που έως τώρα τους ψήφιζαν με ικανοποίηση, καθώς η οικονομική κρίση προκαλεί βαθιά βάσανα για τους κοινούς ανθρώπους».


http://www.zougla.gr/