Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου: Απολογισμός Δραστηριότητας για την Πιερία και τους Πιεριείς

Μας το έστειλε ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ..... Ευχαριστούμε πολύ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ KAI ΠΡΟΩΘΗΣΕ Ο Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012

Η Πιερία έχοντας κομβική θέση μεταξύ Βορά – Νότου, συνδέοντας και συνδυάζοντας όλα τα
δίκτυα επικοινωνίας (ΠΑΘΕ, Εγνατία, Σιδηροδρομική γραμμή, Θαλάσσιες συνδέσεις) έχοντας 70 χλμ. ακτογραμμή, το παγκόσμιο μνημείο της φύσης τον Όλυμπο και τα μαγευτικά Πιέρια, μοναδικούς υγροτόπους (Δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα – Αλυκές Κίτρους, Ν. Πόροι), σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους (Δίον, Πύδνα, Λείβηθρα, Κάστρο Πλαταμώνα) και μια εύφορη, υψηλής παραγωγικότητας πεδιάδα, θα μπορούσε να είναι πρότυπο ανάπτυξης κάθε παραγωγικού τομέα κάθε μορφής οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα στην Πιερία δεν ανταποκρίνεται στα παραπάνω συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν έχουν γίνει βασικές υποδομές στα οδικά δίκτυα, στον αγροτικό τομέα (αρδευτικά δίκτυα, διαχείριση υδάτινων πόρων, παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων), στο Περιβάλλον, αλλά και στους επιμέρους αναπτυξιακούς τομείς (Βιομηχανία, Εμπόριο, Τουρισμός, Ενέργεια, Απασχόληση)
Ακόμη οι ανακατανομές των τελευταίων 15 χρόνων στην οικονομική δραστηριότητα του Νομού έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα βασικών κατευθύνσεων των προηγούμενων ετών.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τα θέματα – προβλήματα του Νομού ξεκίνησε επαφές και  συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, κατέθεσε ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, μίλησε σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, απέστειλε επιστολές προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις.

1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
- Προτάσεις και προώθηση διαδικασιών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) και των κοιτασμάτων λιγνήτη, χρωμίτη κ.α. που υπάρχουν στην Πιερία (Πιέρια, Μοσχοπόταμος)
Πρόταση για εγκατάσταση Πιλοτικού Βιομηχανικού Πάρκου Πράσινης Επιχειρηματικότητας στο Αιγίνιο
- Πρόταση για τον απεγκλωβισμό της οικοδομικής δραστηριότητας από απαγορεύσεις αρχαιολογικής υπηρεσίας – Νότια Πιερία
- Ανάδειξη και προβολή του Ολύμπου
 - Ένταξη του Ολύμπου και της Πιερίας στις περιοχές πρόσβασης της ελληνικής κρουαζιέρας
- Αξιοποίηση των ανοιχτών δημόσιων χώρων (σχολάζουσα δημόσια γη) καμπινγκ ΕΟΤ Σκοτίνας, Ξενία, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, έκταση και εγκαταστάσεις Ψ.Ν.Π.Ο., χώρος παλιού Νοσοκομείου Κατερίνης.
- Στήριξη Πρότασης για τον Εμπορευματικό Σταθμό Πιερίας
- Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ευκαιρία ανάπτυξης για την Πιερία.

2. ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις – προτάσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη νέα ΚΑΠ, το Μητρώο Αγροτών, τον ΕΛΓΑ, το  νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 

Παρεμβάσεις ιδέες και προτάσεις με στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους και την διατήρηση του εισοδήματος των αγροτών της Πιερίας σε αξιοπρεπές επίπεδο, με τις ομιλίες στη Βουλή σε νομοσχέδια αγροτικού περιεχομένου, με ερωτήσεις, αναφορές, συναντήσεις, για την άμεση διεκπεραίωση θεμάτων των αγροτών, πληρωμές, ενισχύσεις, αποζημιώσεις.

Για το Θαλάσσιο Πάρκο Μυδοκαλλιέργειας – Οστρακοκαλλιέργειας Μακρυγιάλου

Φωτοβολταϊκά αγροτών
Συνεχείς παρεμβάσεις, ερωτήσεις, επιστολές, συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη για την υλοποίηση του προγράμματος με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους αγρότες και διασφάλιση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος.

Για τους καπνοπαραγωγούς
Ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, συναντήσεις με την ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ενισχύσειος, οι επιδοτήσεις και κυρίως η συνέχεια και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Πιερία με την διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος στους καπνοπαραγωγούς.

Για τους κτηνοτρόφους
Συνεχείς παρεμβάσεις για κτηνοτρόφους της Πιερίας με σκοπό την βιωσιμότητα και την διασφάλιση του εοσοδήματός τους. Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε ως χώρα ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει πληγεί περισσότερο και έχει ανάγκη στήριξης αφού είναι κοινή πεποίθηση όλων πως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αν φυσικά διαμορφωθεί το σταθερό και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για την αύξηση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της.

Αιτήματα – Προτάσεις
Συνεχείς παρεμβάσεις, ερωτήσεις, επιστολές, συναντήσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας και συντόμευση του χρόνου μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, μείωση του κόστους για τους αγρότες, επιστροφή παλιών εγγυητικών.
Παρέμβαση υπέρ των αγροτών για το υπερβολικό κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών από την ΕΑΣ Πιερίας
Προώθηση αιτημάτων αγροτών της Πιερίας για πληρωμές, αποζημιώσεις, ενισχύσεις

3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΡΓΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η Πιερία έχοντας κομβική θέση μεταξύ Βορά – Νότου της Ελλάδας, συνδέοντας και συνδυάζοντας όλα τα δίκτυα επικοινωνίας έχει υποστεί τα τελευταία 20 χρόνια τις συνέπειες από τα μεγάλα έργα που έγιναν καταμήκος του νομού, τα οποία διαμέλισαν  απομόνωσαν και κατέστρεψαν περιοχές, κυρίως στην παραλιακή ζώνη,. χωρίς να γίνουν ανταποδοτικά ή συμπληρωματικά έργα θεραπείας και εξάλειψης των προβλημάτων που προκάλεσαν.   

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου εργάστηκε στοχευμένα για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων υποδομής που για χρόνια αναφέρονται αλλά δεν υλοποιούνται.
Στάθηκε ενεργά δίπλα στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα φορέων και πολιτών της Πιερίας για το πρόβλημα των διοδίων στην εθνική οδό, τις επιπτώσεις από τα έργα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.». 

α. ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ - ΔΙΟΔΙΑ
- Κατά της λειτουργίας νέων σταθμών μετωπικών και παράπλευρων διοδίων και την αύξηση των διοδίων
- Διεκδίκηση απαλλαγής των κατοίκων της Νότιας Πιερίας από την καταβολή διοδίων για κινήσεις στα όρια του Νομού.
- Καταγγελία εταιρίας «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» για έργα και δράσεις ενάντια στα συμφέροντα της Πιερίας
- Προβλήματα από κλείσιμο Τεμπών, διεκδίκηση αποζημιώσεων
- Αποκατάσταση προβλημάτων από τα έργα της εθνικής οδού στη Νότια Πιερία
- Λειτουργία κόμβου Σκοτίνας  

β. ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
- Ανακατασκευή της 13ης ΠΕΟ Κατερίνης – Ελασσόνας
- Περιφερειακή οδός Κατερίνης, οδός σύνδεσης με το νέο Νοσοκομείο
- Παράπλευροι δρόμοι της εθνικής οδού στα όρια του Νομού

γ. ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
- Εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Προαστιακού στο Μακρύγιαλο και στην παραλία Παντελεήμονα – Σκοτίνας
- Λειτουργία Σταθμού ΟΣΕ Κατερίνης


4. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο τουρισμός, παρά την ύφεση και την οικονομική κρίση, αντέχει και είναι ίσως ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας, όπως και της Πιερικής οικονομίας. Προσφέρει απασχόληση σε πολλούς άλλους κλάδους της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, σε πολίτες με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και ειδίκευσης και κυρίως στους νέους έστω και εποχιακά.
Η Πιερία που αναπτύχθηκε τουριστικά τα τελευταία 40 χρόνια αν και εξασφάλισε υποδομές, ανέπτυξε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα σημαντικά και μοναδικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα για να «απογειωθεί» και να κατακτήσει μια απο τιες εξέχουσες θέσεις στοτυς τουριστικούς προορισμούς, της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλα και ολόκληρου του κόσμου.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου συζήτησε, άκουσε τους τουριστικούς φορείς και τους συνεργαζόμενους με τον τουρισμό κλάδους, προώθησε αιτήματα και προτάσεις και διεκδίκησε λύσεις σε περιστασιακά ή χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου του τουρισμού, των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στην Πιερία.

Προώθησε ιδέες και προτάσεις στην συζήτηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ένταξη του Ολύμπου στην τουριστική προβολή της χώρας, την ανάδειξη και την αξιοποίησή του με σεβασμό στην μοναδική οικολογική του αξία, στο μύθο και στην ιστορία του.

Άνοιξε τη συζήτηση για την ένταξη της Πιερίας και του Ολύμπου στους προορισμούς της ελληνικής κρουαζιέρας.


5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διεκδίκησε την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή γνώσεων στους μαθητές της Πιερίας, σε αξιοπρεπές και ισότιμο σχολικό περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση και υποστήριξη του τμήματος ΤΕΙ στην Κατερίνη. Στήριξε και προώθησε εκπαιδευτικά θέματα και αιτήματα


6. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ -  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

α. Εργασιακά
Ζώντας σε ένα νομό, την Πιερία,  με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους και με μεγάλο αριθμό μακροχρόνια ανέργων είναι  υποχρέωση κάθε εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών να βρίσκεται  σε διαρκή εγρήγορση και αναζήτηση θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου κάλεσε μέσω του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης όλους τους εκλεγμένουες εκπροσώπους των πολιτών, όλους τους επαγγελματικούς  και κοινωνικούς φορείς της Πιερίας να συνεργαστούν και να συμβάλουν στο συντονισμό και τη διαμόρφωση ευέλικτου σχεδίου δράσης και αποτελεσματικής διαδικασίας για την υλοποίηση και αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν ή μπορεί να προταθούν και να υλοποιηθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Πιερία.

Παράλληλα με παρεμβάσεις, προτάσεις, προώθηση αιτημάτων και διεκδικήσεων προσπάθησε να εξασφαλίσει  θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Πιερίας.

β. Ασφαλιστικά θέματα
Πρόβλημα που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και λύθηκε η επιστροφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της Πιερίας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ.
Παρεμβάσεις για επίλυση ασφαλιστικών θεμάτων διαφόρων κλάδων εργαζομένων.
Συνέχιση δικαιώματος ετήσιας ασφαλιστικής καλυψης – υγειονομικής  περίθαλψης με 50 ένσημα

γ. Συνταξιοδοτικά θέματα
Παρεμβάσεις για θέματα και προβλήματα διαφόρων κλάδων συνταξιούχων

7. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ  
α. Νέο Νοσοκομείο – Ιατρεία ΙΚΑ
- Η ολοκλήρωση παράδοση και πλήρης λειτουργία με άρτια στελέχωση του νέου νοσοκομείου ήταν μια από τις προτεραιότητες για να έχουν οι πολίτες της Πιερίας τη δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου ποιοτιοκών υπηρεσιών υγείας.  
- Στήριξη πρότασης για το Ειδικό Νοσοκομείο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Βορείου Ελλάδος, στο Αιγίνιο Πιερίας
- Διαρκής διεκδίκηση για την άρτια στελέχωση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ και της παραρτημάτων στο νομό.

β. Τομέας Πρόνοιας
Η Πιερία αναφέρονται στους νομούς με αυξημένα ποσοστά αναπήρων, προνοιακών επιδομάτων κι αυτό καταγγέλθηκε εξ αρχής από τον Θανάση Παπαγεωργίου (23-10-2010) και ζήτησε να γίνει έλεγχος.

Παράλληλα όμως υπάρχουν πραγματικές ανάγκες ενίσχυσης ατόμων αλλά και φορέων που παρέχουν στήριξη σε απόρους, σε άτομα με αναπηρίες και προτίστως γαι την Πιερία η «Μέριμνα Παιδιού», το «Ειδικό Σχολείο» κ.α. 


8. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Ένταξη Αστικών Συνεταιρισμών στο ΕΣΠΑ - Στήριξη επαγγελματικών κλάδων σε αιτήματά τους (αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, μικροεπαγγελματίες, έμποροι)  


9. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Στήριξη επιστημονικών κλάδων και φορέων σε αιτήματα επαγγελματικά, ασφαλιστικά, συναλλαγών και αποπληρωμής από το δημόσιο.


10. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -  ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΤΑ
Παρεμβάσεις για την άρτια λειτουργία Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών στο νομό, στήριξη αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.


11. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Στήριξη και παροχή κάθε δυνατότητας παρέμβασης σε αιτήματα των Δήμων του νομού για χρηματοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, εξασφάλιση προσωπικού, υποστήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις,  ερωτήσεις, ομιλίες, αναφορές κατά θέμα στο www.thpapageorgiou.gr