Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Να μειωθεί το κόστος μετάκλησης των εργατών γης για τους αγρότες – Να επιστραφούν οι παλιές εγγυητικές στους αγρότες

Μας το έστειλε ο Θανάσης.Παπαγεωργίου..... Ευχαριστούμε πολύ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
 Κατερίνη 22 Απριλίου 2012

Επιστολές – παρέμβαση του Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου που υποστηρίζει τα αιτήματα των αγροτών για ταχύτερη και χωρίς
γραφειοκρατία και μικρότερο κόστος πρόσκληση των αλλοδαπών εργατών γης, καθώς και επιστροφή των παλιών εγγυητικών του 2009 και 2010 που παρακρατεί το δημόσιο.

Οι επιστολές έχουν ήδη σταλεί με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο. Ανάλογη επιστολή ο κ. Παπαγεωργίου απέστειλε και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στις επαφές που έχει καθημερινά με τους αγρότες της Πιερίας διαπιστώνει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αφού - δυστυχώς – υπάρχει απροθυμία Ελλήνων ανέργων να εργαστούν στα χωράφια. Η διαδικασία όμως μετάκλησης αλλοδαπών (κυρίως Αλβανών) εργατών γης έχει καθυστερήσει λόγω υπέρμετρης γραφειοκρατίας και ενώ οι φετινές καλλιεργητικές εργασίες αρχίζουν εντατικά σε δύο – τρεις βδομάδες τώρα μόλις ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων.  
Οι αγρότες όμως αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα. Είναι το υπερβολικό χρηματικό ποσό των 470 περίπου ευρώ το οποίο πρέπει να προκαταβάλουν μαζί με την αίτηση για κάθε προσκαλούμενο εργάτη. Αυτό προκύπτει από το παράβολο των 150 ευρώ και το προπληρωμένο εργόσημο για το πρώτο δίμηνο που είναι 320 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει στις επιστολές του ο κ. Παπαγεωργίου σε μια περίοδο που υπάρχει οικονομική στενότητα, έλλειψη ρευστότητας και πίστωσης από τις τράπεζες οι αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες, ανελαστικές – και ιδιαίτερα αυξημένες - δαπάνες για την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών, πόσο μάλλον να προπληρώσουν και τα ποσά για την πρόσκληση των εργατών γης.
Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά να καταργηθεί το παράβολο των 150 ευρώ και να μειωθεί το εργόσημο στο ποσό των 50 ευρώ το μήνα.

Οι εγγυητικές του 2009 και 2010
Ένα πρόβλημα για πολλούς αγρότες της Πιερίας είναι ο κίνδυνος να εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου οι εγγυητικές που εξέδωσαν για την πρόσκληση αλλοδαπών  εργατών γης το 2009 και το 2010 κι αυτοί – οι εργάτες – χωρίς υπαιτιότητα των αγροτών είτε δεν ήλθαν, είτε ήλθαν και αποχώρησαν χωρίς να ακολουθήσουν την νόμιμη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή οι εγγυητικές των αγροτών έχουν δεσμευτεί με κίνδυνο να εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου και να χάσουν οριστικά οι αγρότες σημαντικά ποσά που μέχρι τώρα δεσμεύουν οι τράπεζες.
Αυτό είναι άδικο διότι μέχρι το 2008 με απλές υπουργικές αποφάσεις όλες οι τέτοιου είδους εγγυητικές επιστρέφονταν στους αγρότες, για το 2011 υπάρχει η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει πως οι εγγυητικές επιστρέφονται μετά την παρέλευση 18μηνου από την έκδοση τους ενώ για την φετινή διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών έχουν καταργηθεί.
Ο κ. Παπαγεωργίου από το 2010 με αλλεπάλληλες επιστολές, ερωτήσεις, οχλήσεις στους αρμόδιους υπουργούς έχει επισημάνει το πρόβλημα της σημαντικής καθυστέρησης στην διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών, το πρόβλημα των δεσμευμένων εγγυητικών και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες όμως δεν έγιναν μέχρι τώρα αποδεκτές.
Τώρα ενόψει της έναρξης της διαδικασίας μετάκλησης αλλοδαπών εργατών για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παπαγεωργίου, ζητά να εισακουστούν επιτέλους οι δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών και να δοθούν άμεσα οι λύσεις που προτείνονται. Δηλαδή, να καταργηθούν ή να μειωθούν τα ποσά που προπληρώνουν οι αγρότες για την μετάκληση των αλλοδαπών εργατών και να αποδεσμευτούν και επιστραφούν άμεσα τα ποσά των εγγυητικών επιστολών των ετών 2009 και 2010.