Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ημερίδα για την καλλιέργεια σαλιγκαριών στην Π.Ε.Πιερίας

Μας το έστειλε η Νομαρχία Πιερίας
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ημερίδα για  την καλλιέργεια σαλιγκαριών στην Π.Ε.Πιερίας 

Στήριξη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας που
χαρακτηρίζει την επένδυση κερδοφόρα και πολλά υποσχόμενη
  
Ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια σαλιγκαριών,   διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» Κατερίνης,  την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας.


Σκοπός της ημερίδας που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτυχε
μεγάλης  ανταπόκρισης από το κοινό, ήταν να ενημερώσει για τα μυστικά της σωστής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών, τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης καθώς και για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται στην Πιερία. Όπως διευκρινίστηκε, η επένδυση αυτή απευθύνεται τόσο σε αγρότες όσο και σε κατόχους μικρών εκτάσεων χωρίς να έχουν απαραίτητα την αγροτική ιδιότητα.


Τη στήριξη  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην προσπάθεια
αναζήτησης και εφαρμογής νέων εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας,  εξέφρασε ο  Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης. Ο κ. Τσιμήτρης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη στροφής
του αγροτικού κόσμου σε νέες καλλιέργειες ειδικά τώρα σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της ανεργίας.


Πολλά υποσχόμενη και κερδοφόρα επένδυση,  χαρακτήρισε τη σαλιγκαροτροφία η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Πιερίας.  Όπως ενημέρωσε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, παρόλα αυτά, όμως, ο κλάδος της σαλιγκαροτροφίας δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας,  παρότι υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια και μάλιστα με συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, όπου επιχειρείται να αναπτυχθεί η εκτροφή των σαλιγκαριών.


Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας,  συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν προσεκτικά  την εν λόγω επένδυση πριν ξεκινήσουν και να συμβουλευτούν απαραιτήτως έναν Ειδικό Γεωτεχνικό. Ευχήθηκε καλή  επιτυχία σε όλους τους « φιλόδοξους» -όπως τους χαρακτήρισε- αγρότες και διαβεβαίωσε για  τη στήριξη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε κάθε προσπάθεια.


Χρήσιμα στοιχεία για την εναλλακτική  καλλιέργεια της σαλιγκαροτροφίας παρέθεσε ο γεωπόνος Αβραάμ Νικολαΐδης. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τις
απαιτήσεις της καλλιέργειας όσον αφορά την εκτροφή και  τις  εγκαταστάσεις, το κόστος της εκτροφής,  το αναμενόμενο κέρδος
τα παραγωγικά στοιχεία κ.α.

Στο ρόλο της  διατροφής  των εκτρεφόμενων σαλιγκαριών,  επικεντρώθηκε ο
Ζωοτέχνης και Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς. «Η επιλογή της σωστής διατροφής που θα δώσουμε στα σαλιγκάρια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας και παράλληλα το «κλειδί της οικονομικής επιτυχίας» για να έχουμε μια επικερδής εκτροφή»,  είπε χαρακτηριστικά ο Ζωοτέχνης και Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Άλλωστε, επεσήμανε τους διάφορους τύπους εκτροφής, το είδος της διατροφής  ανάλογα με  τον τύπο της εκτροφής, τη σημασία και το είδος της διατροφής στο στάδιο της αναπαραγωγής και  της πάχυνσης,  τις ανάγκες σε ζωοτροφή ανάλογα με την ηλικία του σαλιγκαριού, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να περιέχονται στην τροφή του σαλιγκαριού, τα επικίνδυνα  τρόφιμα, το ρόλο  του εδάφους ανάλογα με τη σύστασή του στην εκτροφή, τα ακατάλληλα και κατάλληλα εδάφη, τα συνιστώμενα φυτά για καλλιέργεια μέσα σε ένα  εκτροφείο, το βιολογικό κύκλο του σαλιγκαριού ενώ επέστησε την προσοχή των εκτροφέων στη χρήση  λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων  και φυτοφαρμάκων.

Αναφορικά με  τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας προέγκρισης εγκατάστασης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο
τηλέφωνο:  2351351257 (Δημήτρης Γρηγοριάδης, Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π. Ε. Πιερίας).

Την ικανοποίησή τους για την πορεία των καλλιεργειών τους εξέφρασαν δυο εκτροφείς σαλιγκαριών,  ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης και ο Παντελής Αδαμίδης. Οι εκτροφείς τόνισαν ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο μεράκι και στη σκληρή δουλειά, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν το ρόλο της σωστής και  λεπτομερούς έρευνας αλλά και της  συνειδητής επιλογής  πριν ξεκινήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος την επένδυση.