Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Μας το έστειλε ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ, «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Η συγκεκριμένη μελέτη, θα συνταχθεί κατόπιν προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας
Κ. Μακεδονίας, του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο και χρηματοδοτεί τη σχετική μελέτη.
«Στόχος πρέπει να είναι, η τεκμηρίωση ενός συνολικού αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στις οποίες βέβαια συγκαταλέγεται και ο τουρισμός άθλησης και ευεξίας», επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος, Γρηγόρης Παπαχρήστος, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, στο οποίο συμμετέχει ως τακτικό μέλος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

1. ΝΑΥΤΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διάνοιξη, εκβάθυνση του καναλιού στην περιοχή της Γρίτσας Πιερίας, για τη δημιουργία προπονητηρίου και πίστας διεθνών αγώνων κωπηλασίας.                         Το συγκεκριμένο κανάλι ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Γρίτσας. Σήμερα χρησιμοποιείται από το Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης ως προπονητήριο.
Μπορεί συγχρόνως με τις προτεινόμενες εργασίες, να γίνει πλωτή σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου Δίου με την ακτή, ώστε να υπάρχει δυνατότητα με τη χρήση μικρών σκαφών, να επισκέπτεται κανείς τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και αντιθέτως. Υπάρχει σχετική πρόταση του καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή.

2. ΑΕΡΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αξιοποίηση των αεραθλητικών κέντρων που διαθέτουν οι Αερολέσχες στις Περιφερειακές Ενότητες. Κ. Μακεδονίας, για την διεξαγωγή επιδείξεων πτήσης αεροσκαφών και αερομοντέλων,  καθώς και μεταφοράς με μικρά αεροσκάφη, επισκεπτών σε περιοχές ιδιαίτερης επισκεψιμότητας. Αξιοποίηση του αεραθλητικού κέντρου της Αερολέσχης Πιερίας, στην Κονταριώτισσα του δήμου Δίου-Ολύμπου.

3. ΟΡΕΙΒΑΤΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αξιοποίηση και προβολή του διεθνούς ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου (OLYMPUS MARATHON).
Ορειβατικός αγώνας που πραγματοποιείται κάθε τέλος Ιουνίου, με διεθνή συμμετοχή αθλητών.. Αφετηρία, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, ανάβαση στον Όλυμπο, υψόμετρο 2750 m περίπου, έως πεδίο των Μουσών και τερματισμό στο Λιτόχωρο .Συνολική απόσταση 42km
Καθιέρωση αγώνων ανάβασης στον Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου.
Μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, ώστε να προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

4. ΑΡΧΑΙΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων της Μακεδονίας. ΤΑ ΕΝ ΔΙΩ ΟΛΥΜΠΙΑ
Αγώνες γυμνικοί (αθλητικοί) και σκηνικοί (θεατρικοί) που τελούνταν κάθε χρόνο στο αρχαίο Δίον, προς τιμή του Δία και των Μουσών. Διαρκούσαν εννέα μέρες, όσες  και οι Μούσες.

5. ΜΟΤΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αγώνες motocross, που πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο Λιτόχωρο, με φόντο τον Όλυμπο. Υπάρχουν δυνατότητες αναβάθμισης της πίστας και οι αγώνες αυτοί να εξελιχθούν με την κατάλληλη προβολή σε διεθνείς αγώνες.

6. ΠΟΔΗΛΑΤΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Mountain bike (Σφένδαμος)
Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας, στην ορεινή περιοχή των Πιερίων. Διοργάνωση Ποδηλατικός Όμιλος Σφενδάμης Δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Συγκεντρώνει ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή πολλών  επισκεπτών.


7.   ΙΠΠΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πορεία με άλογα, από το αρχαίο Δίον έως την Αλεξανδρούπολη. «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ».          
Η διαδρομή θα εξελίσσεται μέσα από τις αρχαίες πόλεις που ακλούθησε ο
Μ. Αλέξανδρος για τη μεγάλη του εκστρατεία. Ως γνωστό, αφού θυσίασε με το στρατό του στους θεούς στο αρχαίο Δίο, έφιππος μαζί με τους στρατιώτες του, ξεκίνησε για τη Μ. Ασία.
Η διαδρομή θα ακολουθεί την πορεία, Δίον, Βεργίνα, Πέλλα και άλλες αρχαίες πόλεις, έως την Αλεξανδρούπολη, την τελευταία σήμερα συνοριακή πόλη που φέρει και το όνομα του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
8. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο  Πέτρας Ολύμπου, που βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, σε μια κατάφυτη περιοχή, με πλούσια βλάστηση και μεγάλο υψόμετρο, μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο Ευεξίας και Άθλησης. Να σημειωθεί ότι παλαιοτέρα λειτουργούσε ως Θεραπευτήριο Αναπνευστικών Παθήσεων. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένο, διότι οι δομές του Ψ.Ν.Π.Ο  μεταφέρθηκαν στην πόλη της  Κατερίνης.
Αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων των θαλάσσιων νερών των Αλυκών Κίτρους, υπάρχει σχετική πρόταση από τον δήμο Πύδνας-Κολινδρού  


 9. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Ανάδειξη και προβολή των πολλών και σημαντικών Χιονοδρομικών Κέντρων της Κ. Μακεδονίας, με τη διοργάνωση προγραμμάτων αναψυχής και άθλησης, Αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου Πιερίων.



10. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. [ ΤΟΥΡΝΟΥΑ]

Θεσμοθέτηση αθλητικών αγώνων, [τουρνουά] ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, γκόλφ, ιστιοπλοΐας, κλπ, σε περιοχές με ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες και υποδομές. Συνδυασμός άθλησης, ψυχαγωγίας και ευεξίας. Δημιουργία κέντρων προετοιμασίας αθλητών, σε τοποθεσίες μεγάλου υψομέτρου. Όλυμπος, Πιέρια όρη, Ακτές Ολύμπου.
Να σημειωθεί ότι το 2015 στην Πιερία θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Νέων (EURO Nέων).