Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

"Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και αλλαγή Συντάγματος"

Μας το έστειλε  η Όλγα Χωμενίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-5dnews
O Γ.Χατζημαρκάκης, ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων- FDP, έχει ταράξει αρκετές φορές τα πολιτικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση. 
Της ΟΛΓΑΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗ

Μιλώντας στο 5dnews είναι ξεκάθαρος ότι "χρειάζεται ανατροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και αλλαγή Συντάγματος" γιατί μόνο έτσι μπορεί να διαμορθωθεί ένα πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας της χώρας.  


Οπως ξεκαθαρίζει το PSI δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς και τονίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "σαν μία χύτρα που υποφέρει από υπερβολική πίεση.Οι εκλογές μοιάζουν σαν τον αποσυμπιεστή της πίεσης αυτής. Μετά, όμως, οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι το φαγητό στη χύτρα είναι το ίδιο". 

Τέλος ο Γ.Χατζημαρκάκης θεωρεί "πράξη ευθύνης" να πολιτευτεί στην Ελλάδα όμως θεωρεί ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή".
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

- Και μετά το PSI κ. Χατζημαρκάκη; Είσαστε με αυτούς που "πανηγυρίζουν" ή με αυτούς που λένε "μία τρύπα στο νερό";

-Πρώτα απ' όλα το PSI σημαίνει ότι πάρα πολλοί ιδιώτες, ιδιαίτερα κερδοσκόποι, μείωσαν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά ένα μεγάλο βαθμό. Το κούρεμα αυτό είναι προϋπόθεση για βιώσιμη λύση, όμως δεν είναι αφορμή για πανηγύρια. Είναι, απλώς η βάση για μία αποτελεσματική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει.

-Δικαιούται κανείς να πανηγυρίζει για το "κούρεμα"; Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπερτονίζοντας το θετικό στοιχείο της εξέλιξης θέλουν κάποιοι να κρύψουν τον δύσκολο δρόμο που έρχεται;

-Ο δύσκολος δρόμος είναι δεδομένος. Μιλάμε για ανηφόρα με τούνελ όπου το φως θα φανεί στο τέλος. Οι Έλληνες περιμένουν πραγματική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να ξεκινήσει όσο γίνεται γρηγορότερα με συγκεκριμένες προοπτικές και πολύ δουλειά. 

-Μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Καταρχήν πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνουν εκλογές; Τί έχει να προσφέρει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μια εκλογική διαδικασία 2 μηνών;

-Θα παρομοίαζα την περίπτωση με μία χύτρα η οποία υποφέρει από υπερβολική πίεση. Οι εκλογές μοιάζουν σαν τον αποσυμπιεστή της πίεσης αυτής. Μετά, όμως, οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι το φαγητό στη χύτρα είναι το ίδιο. Είναι προφανές πως δεν τους αρέσει αλλά δεν διαμορφώνονται ακόμα ολοκληρωμένες προοπτικές για την αλλαγή του. Εκτιμώ πάντως πως δεν θα αργήσει πολύ να συμβεί κι αυτό.

- «Η Γερμανία μας ανέχεται μέχρι τον Ιούνιο...Μετά όλα είναι ανοιχτά» είχατε  πει πρόσφατα. Ισχύει ακόμη; Κι αν ναι (ή όχι) γιατί;

-Ο κίνδυνος ισχύει αφού τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM, το νέο ταμείο δηλαδή για τη διαχείριση των αντίστοιχων κρίσεων με την Ελλάδα. Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αρχίσει να μιλάνε αρνητικά για τη χώρα και ζητούν έξοδο από το ευρώ είτε στη Γερμανία, είτε σε άλλες χώρες. Ωστόσο τώρα φοβούνται το ντόμινο που θα προκαλέσει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Μετά το ESM θα αρχίσουν να πληθαίνουν οι φωνές με το επιχείρημα πως μπορούν να προληφθούν οι συνέπειες στις άλλες χώρες. Ο ESMπροστατεύει για να μην κολλήσει ο «ιός» και σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν υπάρχει απόλυτη διασφάλιση και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς στην Ευρώπη να προωθεί αρνητικές θέσεις για την Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία για τη χώρα είναι να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Κρίσιμες συμμαχίες και έργο είναι το αντίδοτο σε αυτό το δηλητήριο.  

-Εκ της θέσεως σας γνωρίζετε πολύ καλά τον αντίκτυπο που έχουν στους ξένους οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Έχει αλλάξει καθόλου η στάση των ξένων απέναντι μας; Προς το θετικό ή προς το αρνητικό;

-Ακόμα βλέπω μια βαθειά συμπάθεια για τον ελληνικό λαό σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ιστορία του ελληνισμού είναι μακρόχρονη και μεγάλη. Ως προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, δημιουργήθηκε μία αρνητική στάση η οποία επηρεάζει αυτή την εικόνα.

- Ο Γ. Παπανδρέου είναι εκτός. Τώρα έχουμε Βενιζέλο και Σαμαρά. Πως τους βλέπουν οι ευρωπαίοι με βάση τις συνομιλίες και τις επαφές που έχετε;

-Το τρίγωνο Παπαδήμος - Βενιζέλος - Σαμαράς λειτούργησε, τώρα τελευταία τουλάχιστον, για το Μνημόνιο και το PSI. Αυτό που επιδιώκουν στην Ευρώπη είναι η σταθερότητα στη χώρα. Νομίζω πως στηρίζουν εκείνους που εκφράζουν τη διάθεση να εφαρμόσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

-Ο Σαμαράς έχει καταφέρει να αλλάξει την κακιά εικόνα που είχαν για αυτόν στο εξωτερικό; Η Μέρκελ τον συνάντησε, συνομιλούν μαζί του πλέον, αλλά μήπως υπάρχει ακόμη το ερωτηματικό στο τέλος;

-Παρ' όλο που στο παρελθόν ήταν απομονωμένος στον πολιτικό χώρο των συντηρητικών  κομμάτων, ο κ. Σαμαράς το τελευταίο διάστημα με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και την υποστήριξη του Μνημονίου ξανακέρδισε κάποια εμπιστοσύνη, γεγονός που είναι καλό. Στο μήκος του χρόνου θα φανεί πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση και η θετική αντίδραση των Ευρωπαίων.

- Θα θέλατε να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές στις Ελλάδα; Αν ναι με πιο κριτήριο θα ψηφίζατε;

-Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανατροπή του πολιτικού συστήματος και ένα καινούριο Σύνταγμα. Δεν βλέπω κόμμα το οποίο βαδίζει σε αυτή την κατεύθυνση γι' αυτό θα μου ήταν πολύ δύσκολο να ψηφίσω ένα από τα γνωστά  κόμματα τώρα στην Ελλάδα. Θα επέλεγα μια δύναμη ανανέωσης που αντιμετωπίζει θετικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα έχει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αλλαγών του γραφειοκρατικού κράτους. 

-Αν και "Γερμανός" ευρωβουλευτής δίνετε δύο χρόνια μία λυσσαλέα μάχη υπέρ της Ελλάδας. Όπως είναι φυσικό υπάρχουν κάποιοι που είπαν όλο αυτό το διάστημα "τι κάνει τώρα αυτός;". Εσείς πως σκεφτήκατε και ξεκινήσατε όλη αυτή την εκστρατεία φωνάζοντας για την Ελλάδα;

-Ο ελληνισμός δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο. Είμαι εκλεγμένος ευρωβουλευτής στη Γερμανία αλλά τα θέματα αφορούν συνολικά την Ευρώπη. Θεωρώ λογικό λοιπόν, πως στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της Ελλάδας, δεν μπορούσα να μείνω απαθής. Υπερασπίζομαι την πατρίδα μου χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τις επαφές στην πολιτική. Στο κάτω κάτω, μία ανάπτυξη της Ελλάδας είναι και το μεγάλο συμφέρον της Ευρώπης, και ως ευρωπαίος πατριώτης ξέρω πολύ καλά ότι το πρώτο μέτωπο για το μέλλον της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα.

-Σας είπαν ποτέ από το κόμμα σας ή τους ψηφοφόρους σας "Τι κάνεις; Εσύ βγήκες ευρωβουλευτής για τους γερμανούς; Γιατί ασχολείσαι μόνο για την Ελλάδα;" Και εσείς τι τους απαντούσατε;

-Η κριτική όταν είσαι πολιτικός είναι δεδομένη. Δεν με ενδιαφέρει όμως να είμαι αρεστός σε όλους. Όσοι δεν κατάλαβαν ότι έχουμε ευρωπαϊκή κρίση να διαχειριστούμε δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων.

-Αν σας ρωτούσε ένας έλληνας ψηφοφόρος " Δεν ξέρω τι να ψηφίσω;" τι θα του λέγατε;

-Δεν έχω τη διάθεση να υποδείξω σε κανένα τι θα ψηφίσει. Οι έλληνες πολίτες ζουν και γνωρίζουν τα προβλήματα και τα θέματα της χώρας. Θα κάνουν λοιπόν τις επιλογές τους με τα δικά τους κριτήρια. Αν το πολιτικό σύστημα τους οδηγεί σε αδιέξοδο, η ενεργή συμμετοχή τους μπορεί να προκαλέσει τις αλλαγές που θέλουν οι πολίτες. 

-Υπάρχει μέλλον στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για εσάς; Είναι κάτι που θα το θέλατε κάποια στιγμή; Σας έχει περάσει από το μυαλό; Κι αν ναι πως θα το βλέπατε; Στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή; Για να μην πάμε στα δύσκολα με ποιο κόμμα και γιατί.

-Θα είναι μια πράξη ευθύνης και το θεωρώ πολύ πιθανό αν υπάρξουν οι συνθήκες. Ο χρόνος, όμως, δεν ήρθε ακόμα. Από τη θέση που κατέχω αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορώ να προσφέρω περισσότερα και σε αυτό επικεντρώνομαι. Αν υπάρξουν θεσμικές αλλαγές με ένα νέο Σύνταγμα που θα δίνει προοπτικές για μια νέα Ελλάδα, τότε πιστεύω πως θα μπορώ να συμμετέχω. Εφόσον έχουμε ένα νέο θεσμικό τοπίο που δεν θα στηρίζεται στο σαθρό πελατειακό σύστημα που κυριάρχησε επί πολλά χρόνια, θα μπορώ να λειτουργήσω, ανεξάρτητα από ρόλους. Στην πολιτική, σημασία έχουν οι αρχές που υπηρετείς και το πλαίσιο που λειτουργείς, όχι οι θέσεις. 



 
O Γιώργος Χατζημαρκάκης γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1966 στο Duisburg της Γερμανίας.Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) από το 2004. Έπειτα από την αλλαγή στα μέσα της θητείας στις αρχές του 2012, έγινε μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, και αναπληρωματικό μέλος των Επιτροπών Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) και Αλιείας (PECH). Ο Γ. Χατζημαρκάκης προεδρεύει της αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Διετέλεσε Συντονιστής του ALDE στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και, μεταξύ άλλων, Εισηγητής για την απαλλαγή της Επιτροπής 2009.Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) από το 2004 έως το 2011, ο Γ. Χατζημαρκάκης έχει εμπλακεί ενεργά στην ανάπτυξη οδηγιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως σε θέματα καινοτομίας (CIP) και  βιομηχανικών πολιτικών, ειδικά στη αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επίσης στην εκπαίδευση και στην έρευνα (ΕΙΤ). Άλλο ένα σημαντικό θέμα ήταν η Έκθεση για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας (REMIT/ITRE).
Σε εθνικό επίπεδο, ήταν μέλος του Συμβουλίου του FDP μέχρι τον Μάιο 2011 και Γενικός Γραμματέας στην περιφέρειά του το Σάαρλαντ από το 2002 έως το 2010. Από το 2010 προεδρεύει του Φόρουμ του προγράμματος του κόμματος για τη Δημογραφία και την Ένταξη, συζητώντας φιλελεύθερες ιδέες σε αυτό τον τομέα σε σχέση με το νέο πρόγραμμα του κόμματος από το 2013 και μετά.
Ο Γ. Χατζημαρκάκης είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (WHIA) και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW).
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης σπούδασε γεωργία και πολιτικές επιστήμες στη Βόννη και την Οξφόρδη.
Είναι παντρεμένος με την Heike Rüttgers και έχουν δύο κόρες, την Δανάη-Λόρε-Μαρί και την Μελίνα-Νικολέτα. Μιλά γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.