Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Αναπλ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση παραγωγών αγροτικών προϊόντων


Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την ανάγκη χρηματοδότησης παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης αναφέρεται στη μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια λόγω της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, τα οποία προξενούν «ολέθριες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία».  
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης των παραγωγών, προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την καλλιέργεια των χωραφιών τους». «Αυτές τις σκληρές ώρες για την Ελλάδα όλοι οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη, ιδίως δε οι Τράπεζες έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους πολίτες. Και η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, αν χρειαστεί να επιβάλλει λύσεις υπέρ των αγροτών, υπέρ των πολιτών», καταλήγει ο κ. Δ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
           
Όπως γνωρίζετε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχουν δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.  
            Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας (όπως και όλης της χώρας) που είδαν να μειώνεται το εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια λόγω της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής (εφόδια, πετρέλαια, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) σε αντίθεση με τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας καθώς οι Τράπεζες και οι εμπορικές επιχειρήσεις προμήθειας εφοδίων δεν τους βοηθούν!
            Ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος να μη σπαρούν σημαντικές γεωργικές εκτάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και το εισόδημα των γεωργών. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ολέθριες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία.
            Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης των παραγωγών, προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Αυτές τις σκληρές ώρες για την Ελλάδα όλοι οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη, ιδίως δε οι Τράπεζες έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους πολίτες. Και η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, αν χρειαστεί να επιβάλλει λύσεις υπέρ των αγροτών, υπέρ των πολιτών.
 
Με τιμή,
  
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
 
 
Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης»