Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου: Δημιουργία αγορών παραγωγών και βιοκαλλιεργητών

Μας το έστειλε ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη  27 Μαρτίου 2012

Τροπολογία 13 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου, με την οποία θα επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία αγορών,
στις οποίες θα συμμετέχουν αμιγώς παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές, κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους ύστερα από αίτημα των φορέων των παραγωγών αγροτών (τόσο συμβατικών αγροτών όσο και βιοκαλλιεργητών), να προσδιορίζουν δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργούν αγορές παραγωγών.
Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών για την λειτουργία της αγοράς δίχως μεσάζοντες. Η απευθείας διάθεση της τροφής και τα κινήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας γύρω από αυτό το ζήτημα, αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος. Με αυτή την πρόταση επιδιώκεται η οργάνωση της άμεσης επαφής του παραγωγού και του καταναλωτή, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της αγοράς για τα βασικά ελληνικά αγροτικά καταναλωτικά προϊόντα καθώς και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού- καταναλωτή»

Όπως τονίζεται στην τροπολογία δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερες από 20.000 νομικά κατοχυρωμένες αγορές αγροτών. Στη χώρα μας λειτουργούν 42 Αγορές Βιοκαλλιεργητών σε όλη την Επικράτεια και 1 Αγορά Αγροτών στη Θράκη, παρόλο που θεωρούνται παράνομες, διότι δεν υφίσταται νομοθεσία που να τις κατοχυρώνει.

Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για αγορές παραγωγών αγροτών και για αγορές βιοκαλλιεργητών ειδικότερα, που λειτουργούν ήδη εδώ και 18 χρόνια αυτόνομα. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα καθοριστεί από Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας κι έπειτα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους. Η πρόταση αυτή νομικής κατοχύρωσης της άμεσης διάθεσης της τροφής, αποτελεί βασικό άξονα της αγροδιατροφικής πολιτικής της χώρας μας.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (Β’ Αθηνών), Θανάσης Παπαγεωργίου (Πιερίας), Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνίας), Βασίλης Γιουματζίδης (Πέλλας), Νίκος Ζωίδης (Δωδεκανήσου), Μαρία Θεοχάρη (Καρδίτσας), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), Κατερίνα Μπατζελή (Φθιώτιδας), Θανάσης Οικονόμου (Ιωαννίνων), Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου), Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών). Δημήτρης Τσιρώνης (Άρτας) και Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη (Κορινθίας).