Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ


Mε αφορμή την ερώτηση για την εγκατάλειψη των δημαρχείων του δήμου Δίου και Ανατολικού Ολύμπου
 Μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης συνιστά και το σχέδιο «Καλλικράτης» που
είναι εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του μνημονίου. Ό,τι άφησε η προηγούμενη  διοικητική αναδιάρθρωση, ο «Καποδίστριας», έρχεται να αποτελειώσει ο «Καλλικράτης». Καθώς είναι συνδεδεμένος με το μνημόνιο, λειτουργεί στην κατεύθυνση της εξασφάλισης κερδών για το ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεζουμίζει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, μετατρέποντας τους δήμους σε παραμάγαζα των επιχειρηματιών. Και αυτό, γιατί το κράτος «ξεφορτώνεται» μια σειρά αρμοδιότητες σε περιφέρειες και δήμους χωρίς όμως την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Ένα χρόνο μετά οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνονται :
·        Ο δήμος έχει κληρονομήσει ένα υπέρογκο χρέος πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Καμία προσπάθεια από την δημοτική πλειοψηφία, ελέγχου και απόδοσης ευθυνών είτε προς την κεντρική κυβέρνηση (παρακρατηθέντα, ελλιπής χρηματοδότηση) είτε προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (κακοδιαχείριση, σπατάλη σε έργα κλπ. )
·        Με τις περικοπές στους ΚΑΠ, στη ΣΑΤΑ, δεν είναι σε θέση να καλυφτούν πάγιες λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, εξοπλισμό υπηρεσιών, ακόμη και γάλα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κ.ά.). Το 2011 η μείωση πόρων άγγιξε το 50% σε σχέση με τους ήδη κουτσουρεμένους πόρους του 2010. Το 2012 η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τα ποσά που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τους δήμους είναι μειωμένα σε σχέση με το 2011 κατά 34%. Αν συνεχιστεί η αθέτηση των υποσχέσεων των κυβερνήσεων όπως έγινε το 2011, τότε η μείωση προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη.
·        Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών το 2011 ήταν μειωμένη κατά 40%,  και φέτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη με  αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι γονείς σε νέες επιβαρύνσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
·        Τα Κ.Α.Π.Η υποχρηματοδοτούνται, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αν δεν σταματήσει μέχρι τον Ιούνιο είναι σίγουρο ότι αμέσως μετά ή θα κλείσει ή θα περάσει στους ιδιώτες μέσω της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης.
·        Το  Κέντρο Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία σχεδόν υπολειτουργούν, το παράρτημα του ΙΚΑ Λιτοχώρου καταργείται.
·        Επιβλήθηκαν αυξήσεις  των δημοτικών τελών αλλά και το  παράνομο τέλος χρήσης του Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας στους Λιτοχωρίτες.
·        Το περιβάλλον και οι υποδομές αποτελώντας νέο πεδίο κερδοφορίας για ιδιώτες ετοιμάζονται να ξεπουληθούν.
·        Επιπλέον, έχουμε μειώσεις μισθώναπολύσεις,  εφεδρεία,  κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιών,  ελαστικές μορφές απασχόλησης με 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις αθλιότητας. Τώρα, σε συνεργασία με ΜΚΟ προωθούνται τα προγράμματα εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας «στο όνομα» της αντιμετώπισής της, τα οποία εξασφαλίζουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης και το πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α που προβλέπει θέσεις απασχόλησης στους δήμους με 5μηνες συμβάσεις των 500 € που θα έχουν χαρακτήρα επιχειρησιακών συμβάσεων. Προσφέρουν  δουλειά με ημερομηνία λήξης και «μπόλικη φιλανθρωπία» για υποβαθμισμένες προνοιακού τύπου υπηρεσίες.
·        Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα χρόνου. Η χαμηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, το κόψιμο των δρομολογίων στα απορριμματοφόρα, η συνεχής μείωση του προσωπικού, οι ελλείψεις μηχανημάτων, ανταλλακτικών, εξοπλισμού, κ.ά. οδηγούν τον τομέα καθαριότητας του δήμου στα χέρια του κάθε  μεγαλοεπιχειρηματία.  Άλλωστε, η νομοθεσία (με την τελευταία τροπολογία) επιτρέπει με τα 2/3 των μελών του ΔΣ να μπορεί να εκχωρηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ψηφίστηκαν από τη δημοτική πλειοψηφία (αρκετές και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις)είναι πιστότατη εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Ο  Καλλικράτης, εξάλλου,  έχει αφυδατώσει τα αντίστοιχα συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους. Η τοπική  αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε  ένα απρόσωπο τοπικό παράρτημα της κυβέρνησης και έχει απομακρύνει τους δημότες από τη διοίκηση.
Τέλος, μία συνέπεια ακόμη του Καλλικράτη  είναι και η συγκέντρωση των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου, με αποτέλεσμα  «έρημα χωριά και άδεια δημαρχιακά μέγαρα». Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και την ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων που εφάρμοζαν πιστά τον Καποδίστρια, έφτιαχναν έργα για το «θεαθήναι», έργα επιλέξιμα από τα προγράμματα της Ε.Ε., έργα αμφιβόλου αναγκαιότητας και χρησιμότητας, έργα βιτρίνας(δημαρχεία, σιντριβάνια κ.α), και όχι έργα που εξυπηρετούσαν τις λαϊκές ανάγκες όπως έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης κτλ.
 Ας μην παραξενευτούμε, αν μετά από λίγα χρόνια με τον Καλλικράτη 2 για παράδειγμα, τα κτίρια αυτά πουληθούν σε ιδιώτες ή στεγάσουν υπηρεσίες τύπου Κ.Ε.Π στις οποίες θα είναι αναγκασμένοι οι δημότες να πληρώνουν νέο χαράτσι για να εξυπηρετούνται, να παίρνουν π.χ. ένα πιστοποιητικό γέννησης, εντοπιότητας κτλ.
Σήμερα, δεν αρκεί η Λαϊκή Συσπείρωση να φωνάζει και να φέρνει τα λαϊκά προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που φοβούνται είναι ο οργανωμένος λαός. Ο μόνος δρόμος είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να απαλλαγούν από τέτοιες αντιλαϊκές δημοτικές αρχές. Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και η εκλεγμένη,  βρίσκονται και από μετερίζι του Δήμου κοντά στα προβλήματα και τους αγώνες του λαού, όπως τόσα χρόνια άλλωστε, τα ιεραρχούν  και με όσες δυνάμεις έχουν τα αναδεικνύουν.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κατερίνα Κουρίτα