Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κόλαφος η καταδίκη του Λυκουρέζου

Βαρύ πλήγμα για το γόητρο του γνωστότατου ποινικολόγου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου αποτελεί η ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή που του επεβλήθη από το Τριμελές
Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας χθες, για την γνωστή υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή στη Γλυφάδα.

Μετά από προδικασία μερικών χρόνων και ακροαματική διαδικασία, που με αλλεπάλληλες διακοπές διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Αιξωνής.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται ότι ήταν μη αναμενόμενη για τον κ. Λυκουρέζο, στον οποίο επεβλήθησαν πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή καθώς κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50, για την απάτη-μαμούθ, με πλαστούς και εικονικούς τίτλους, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την καταδίκη του, ο ποινικολόγος δήλωσε: «Tο δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου». Εν συνεχεία με απόλυτη βεβαιότητα, η οποία ίσως να μην αρμόζει σε κατηγορούμενο- και δη καταδικασθέντα- ενός σκανδάλου τέτοιου «βεληνεκούς», εκδήλωσε την πεποίθησή του ότι η απόφαση αυτή «θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο. Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».

Για την υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά 26 άτομα, δικηγόροι, επιχειρηματίες και ιδιώτες, εκ των οποίων τα 21 καταδικάστηκαν σε επτά φορές ισόβια (ανώτατη ποινή) καθώς και πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Το δικαστήριο έδειξε μάλιστα το δρόμο της φυλακής για τρεις από τους καταδικασθέντες που φέρονται ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. 

Πρόκειται για τον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο στον οποίο επιβλήθηκαν 5 φορές ισόβια, 19 χρόνια και 5 μήνες, τον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη που καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια και τον επίσης επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γεωργίου στον οποίο επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 23 ετών. Σε άλλους 16 κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 10 έως 18 χρόνια κάθειρξη με αναστολή εκτέλεση της ποινής τους έως τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό. 

Το σκάνδαλο της Αιξωνής
Το «σκάνδαλο της Αιξωνής» άρχισε να αποκαλύπτεται στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, όταν οι ειδικοί - εφέτες ανακριτές «σκόνταψαν» σε δικαστική απόφαση που εξέδωσε η πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία και με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μετεγγραφές συμβολαίων, προκειμένου να πωληθεί η επίδικη δασική έκταση.

Πρόκειται στην ουσία για μια ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού πάνω από τη Γλυφάδα με απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό που ήταν δημόσια αναδασωτέα έκταση καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες με πλαστογραφημένα έγγραφα.



http://www.zougla.gr/greece/article/likourezou