Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

      ΤΟ 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

       Αναβιώνει και φέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά στο Δίον Πιερίας, το παραδοσιακό ΑΝΤΑΜΩΜΑ των

καταγόμενων με τους διαμένοντες στο Δίον, ένα έθιμο που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
       Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αγκαλιάσθηκε και στηρίχθηκε από την τοπική και όχι μόνο κοινωνία και ασφαλώς καταξιώθηκε στο χρόνο. Υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τις καταβολές αλλά και τους τρόπους διαβίωσης των προγόνων σε εκείνους τους μακρινούς και ρομαντικούς χρόνους.
       Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αποβλέπει στο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η συνοχή των διαμενόντων στο Δίον με τους καταγόμενους από την περιοχή που όμως διαβιούν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
       Γνωρίζουμε άλλωστε  όλοι μας πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η συμβολή της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας τόσο στη διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων, όσο και στη διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας, ιδιαίτερα στα επίπονα και δύσκολα χρόνια που γνώρισε διαχρονικά ο τόπος μας.
       Το 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012.
       Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. κ. Αγαθόνικος, θα αναβιώσει στο προαύλιο του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Δίου το έθιμο και το παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα, μουσική και τραγούδια του τόπου μας.
       Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Κουτσιμάνης με επιστολή - πρόσκληση, επισημαίνει:
       ΄΄ Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.
       Επί δεκαεπτά έτη η τοπική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Δίου Πιερίας με την άοκνη συμπαράσταση των κατοίκων και φορέων της περιοχής, πραγματοποιούμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας, πάντα με τον ίδιο εθιμικό τρόπο όπως το κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας.
       Το έθιμο αυτό αναβιώνει στον ίδιο λατρευτικό χώρο – τότε Ιερό Μονύδριον - και σήμερα Ιερός Ναός της Οσιοπαρθενομάρτυρος  Αγίας Παρασκευής.
       Αλήθεια πόσο σημαντικά και επίκαιρα είναι τούτες τις στιγμές που επαπειλείται η ταυτότητά μας τα Θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στη β’ προς Θεσσαλονικείς επιστολής του, ότι ΄΄Αρα ουν αδελφοί, στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου, είτε δι’ επιστολής ημών΄΄, λόγια που μας παροτρύνουν να παραμείνουμε αμετακίνητοι και να κρατούμε τις παραδόσεις που διδαχθήκαμε είτε με προφορικό λόγο, είτε με επιστολή.
      Άλλωστε είναι γνωστή η συμβολή της μεγάλης του Χριστού Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανάδειξη και διαιώνιση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του αιώνιου Ελληνικού Λαού.
      Αδελφοί μου
      Νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που με τη Θεία Χάρη έχω την ύψιστη τιμή και ευλογία να διακονώ το αξιοθαύμαστο ποίμνιο της πάλαι ποτέ Επισκοπής του Δίου και μαζί με τους αδελφούς μου μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διατηρούμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.΄΄