Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κ. Μακεδονία



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη 12 Δεκεμβρίου 2011
  
Με αφορμή την έγκριση έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας  κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με
ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητά να προχωρήσει και για την περιοχή της Κ. Μακεδονίας η διαδικασία για την έγκριση περαιτέρω έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.  

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου οι πρώτες προσπάθειες και έρευνες πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο, χρονολογούνται από στις αρχές του 20ου αιώνα. Από την 10ετία του ’60 δίνονται άδειες για συγκεκριμένες έρευνες και μετά το 1975 με την ίδρυση της ΔΕΠ Α.Ε. γίνεται μια πιο συστηματική έρευνα από αρκετές εταιρίες. Ανάμεσα στις περιοχές που είχαν δοθεί άδειες για έρευνα ήταν ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Θεσσαλονίκη, η Επανομή κ.α.
Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών έγιναν ερευνητικές γεωτρήσεις και στην περιοχή του Αιγινίου Πιερίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών είχαν ενθαρρυντικές ενδείξεις υδρογονανθράκων και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της γεωλογικής γνώσης και στην ενίσχυση της πεποίθησης για τις θετικές δυνατότητες της περιοχής της Κ. Μακεδονίας και του Θερμαϊκού Κόλπου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκληρώνει στις 15 Δεκεμβρίου 2011 την διαδικασία διαβούλευσης για την συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις και από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ξεκινά η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, για την έγκριση έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.  
Στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε και στην άμεση ανάγκη που έχουμε για την ανεύρεση και αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής θεωρώ ότι εφόσον οι ενδείξεις είναι θετικές για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή του Θερμαϊκού και της Κ. Μακεδονίας θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και σ αυτή την περιοχή για την έγκριση περαιτέρω έρευνας και την εξόρυξη.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ο κ. Παπαγεωργίου ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αν υπάρχει προγραμματισμός και με ποιο χρονικό ορίζοντα για την έγκριση έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό και την Κ. Μακεδονία