Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πειραματισμοί και πυροτεχνήματα με το βλέμμα στις εκλογές

Πολιτικά νεκρή η κυβέρνηση
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται πανταχόθεν με σκοπό την επικοινωνιακή ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οι συζητήσεις και οι προτάσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ανήκει ήδη στο παρελθόν. 

Και μόνο το γεγονός ότι το ερώτημα περί της διάρκειας του βίου της επανέρχεται συνεχώς, οδηγεί αναπόφευκτα στον πολιτικό της θάνατο, ενώ και η πρόταση Καρατζαφέρη περί ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας της (αν υπήρξε ποτέ τέτοια), με την δημιουργία ενός ολιγομελούς ευέλικτου σχήματος με τρεις κύκλους ευθύνης επικεφαλής των οποίων θα τεθούν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, περισσότερο προς την αποδόμηση παρά στην ενίσχυσή της κατατείνει. 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν θα σταματήσουμε το βίο της κυβέρνησης, εάν δεν ολοκληρωθεί το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα», αφήνοντας παράλληλα και ένα υπονοούμενο περί των δηλώσεων των υπουργών. 

Όπως είπε, «η κυβέρνηση σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και από αυτό θα κριθούν και οι υπουργοί, από το πόσο δηλαδή θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα». 

Έστειλε μάλιστα και το μήνυμα πως πρέπει να είναι «σαφές προς όλους ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους και γι' αυτό αξιολογούνται και κρίνονται». 

Σχετικά με τη στάση του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «αν χρειαστεί να παρέμβει, θα παρέμβει», καθώς, όπως είπε, «δεν είναι όμηρος κανενός και θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισαν τα τρία κόμματα». 

Πάντως, από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τον τελευταίο μήνα – ακινησία, παλινωδίες, θολό τοπίο περί το PSI – και από το γεγονός ότι τώρα θυμήθηκαν όλοι να μετανοήσουν για το θηριώδες σχήμα των πενήντα υπουργών (που συνιστά ομηρία για οποιονδήποτε πρωθυπουργό), προκύπτει πως ουδείς έχει καταλάβει πού βρισκόμαστε. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «το ευρώ είναι για μας πολύ σοβαρή υπόθεση και αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις μετά τις γιορτές». 

Σε τι συνίστανται αυτές οι «εξελίξεις» δεν προσδιορίστηκε, αλλά το διεθνές περιβάλλον – και κυρίως το ευρωπαϊκό – είναι πολύ ομιχλώδες για να θεωρεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα πως έχει ακόμη την πολυτέλεια πειραματισμών, αλλάζοντας το ένα κυβερνητικό σχήμα μετά το άλλο – επειδή δεν σκέφθηκαν από την αρχή το σωστό ή επειδή το σωστό δεν βόλευε κανέναν. 

Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, σε περίπτωση που κάποια χώρα αποχωρούσε από την ευρωζώνη και υποτιμούσε το νόμισμά της θα δημιουργούσε «τεράστιο πληθωρισμό» και θα έπρεπε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «αλλά από πολύ πιο αδύναμη θέση». 

Εξαιρετικά απαισιόδοξος για την κατάσταση στην ευρωζώνη εμφανίστηκε και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, που για πρώτη φορά μετά την προσωπική περιπέτειά του μίλησε χθες για θέματα οικονομίας. 

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο, συνέκρινε την ευρωζώνη με «μια βάρκα που βουλιάζει». 

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά, στρέφοντας συγχρόνως τα βέλη του προς τον γαλλογερμανικό άξονα: 

«Δεν έχω πεισθεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει», είπε, περιγράφοντας τα αδιέξοδα. 

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον έσχατο κίνδυνο, την ώρα που οι πολιτικές της δυνάμεις εμφανίζουν μια εντελώς τεχνητή συναίνεση, ενώ στην ουσία πειραματίζονται και πετούν πυροτεχνήματα με το βλέμμα στις εκλογές.




http://www.elzoni.gr/html/ent/868/ent.16868.asp