Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη για τον τ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έναν αντιδήμαρχο και στελέχη

Ποινική δίωξη για τον τ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μ. Ζορπίδη, τον πρ. Γενικό διευθυντή του δήμου κ.α Ποινική δίωξη, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη, του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δήμου
Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια (ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί 6μηνο) κι ενός υπαλλήλου - στελέχους των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, μετά την έρευνα για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51,4 εκατ. στις οικονομικές υπηρεσίες του δεύτερου Δήμου της χώρας. Σε δηλώσεις που αποποιούνται κάθε πράξη υπεξαίρεσης, προέβησαν μετά τη δίωξη τόσο ο κ. Παπαγεωργόπουλος, όσο και ο κ. Ζορπίδης.

Αναλυτικότερα:
Τη δίωξη απήγγειλε ο αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων. Η δίωξη αφορά μόνο στο σκέλος της υπεξαίρεσης, ενώ για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σχηματίζεται νέα δικογραφία.
Η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στο πολυσέλιδο πόρισμά της διαπίστωσε καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και των συζύγων τους, που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου, βρέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 1.000.040 ευρώ, στον λογαριασμό του πρώην αντιδημάρχου Μ. Ζορπίδη βρέθηκαν έξι εκατομμύρια και του πρώην Γενικού Διευθυντή, Μ. Λεμούσια 870.000 ευρώ, ενώ στον ανώνυμο ανώτερο υπάλληλο του Δήμου βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 160.000 ευρώ.
Καμία ποινική διαδικασία δεν κινήθηκε για τους άλλους δύο πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών που εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση υπεξαίρεσης, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Αναστάσιο Γερογιάννη, καθώς δεν βρέθηκε κάτι «μεμπτό» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες έχει απολογηθεί ήδη στον ανακριτή ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, στο όνομά του οποίου εντοπίστηκαν τραπεζικές καταθέσεις και στοιχηματικά κέρδη ύψους 3.500.000 ευρώ. Ο Π. Σαξώνης παραμένει προφυλακισμένος από το Μάιο του 2010 στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.
Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, κατά τις επόμενες ημέρες, θα υποβάλλει την πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 23 συνολικά κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας που πραγματοποίησε την έρευνα αγγίζει τα 51,4 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσίευσε, αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του πρώην Γενικού Διευθυντή του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχ. Λεμούσια.

Β. Παπαγεωργόπουλος
Για πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αποκτήθηκαν από νόμιμες δραστηριότητες του ιδίου και της συζύγου του. Η απάντησή του αναφέρει:
«Όλη μου η ζωή άλλωστε είναι μία δοκιμασία και μία προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 17 χρόνια αθλητής, Σημαιοφόρος της Ολυμπιακής Ομάδος, 17 χρόνια Βουλευτής, 2 χρόνια Υπουργός, 12 χρόνια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τα τελευταία 4 χρόνια δέχομαι μία πρωτοφανή επίθεση για λόγους που πιστεύω ότι όλοι οι Θεσσαλονικείς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, εύκολα αντιλαμβάνονται. Σήμερα ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν 1 εκ. € των εισοδημάτων μου κατά τα τελευταία 12 χρόνια, όταν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα έσοδα εμού και της οδοντιάτρου συζύγου μου ανέρχονται στο ύψος των 2,2 εκ €.
Απευθύνομαι ευθέως προς κάθε Θεσσαλονικιό, προς κάθε συμπολίτη μου για να τον διαβεβαιώσω ξεκάθαρα κοιτώντας τον στα μάτια ότι τίποτε – απολύτως τίποτε – το γκρίζο δεν υπάρχει στην υπόθεση αυτή και θα με θυμηθεί όταν σύντομα ελπίζω αυτή η πλάνη τερματισθεί. Το μόνο που ζητώ από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία. Το χρωστάμε στους Θεσσαλονικείς.»

Μ. Ζορπίδης: Εκτίθεμαι για χρήματα που έκλεψε άλλος!
Για τα 6.000.000 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας του, ο πρώην αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου τουριστικού πρακτορείου, Μιχάλης Ζορπίδης, δήλωσε:
«Είχα την ατυχία να είμαι αντιδήμαρχος και χωρίς να έχω καμία ευθύνη βρίσκομαι κατηγορούμενος. Τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν δεν περνούσαν από τη δική μου υπηρεσία, είχαν σχέση με ασφαλιστικές εισφορές. Οι αρμόδιες αρχές, η εφορία δεν είχαν καταλάβει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, και μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση βρέθηκα, από συγκυρία, εμπλεκόμενος. Τα έχω ήδη εξηγήσει όλα αρμοδίως, θα τα εξηγήσω ξανά και τελικά θα λάμψει η αλήθεια. Είναι παράλογο να εκτίθεμαι εγώ για χρήματα που έκλεψε άλλος».

http://www.eklogika.gr/news/7252