Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ: Nέα προοπτική για την χώρα και την ελληνική οικονομία ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Nέα προοπτική για την χώρα και την ελληνική οικονομία ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία ενός
προσώπου διεθνούς κύρους, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα προσόντα για τη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία, του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Η νέα αυτή μεταβατική κυβέρνηση ελπίζουμε να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τον σκοπό της και να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και την πολιτική ζωή. Να επιφέρει τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα την απαιτούμενη σταθερότητα και την ελπίδα ότι θα επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας.

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει όλο τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή της να εκπληρώσει τις άμεσες εκκρεμείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και να υλοποιήσει απερίσπαστα τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Η λύση του κ. Παπαδήμου είναι η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αναστραφεί το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για την χώρα μας και το οποίο οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βιώνουν σε καθημερινή βάση στις συναλλαγές τους με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους.

Παρά το βραχύβιο χαρακτήρα και τη συγκεκριμένη στόχευση που της έχει δοθεί, η νέα μεταβατική κυβέρνηση, λόγω και της αντιπροσωπευτικότητάς της, προσδοκούμε να βάλει τη θεμέλια λίθο για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Εξαγωγών που απαιτεί συναίνεση και πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα και να είναι δεσμευτική διαχρονικά για όλα τα κόμματα. Εξάλλου οι εξαγωγές, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δείχνουν να είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Η πρόταση του ΣΕΒΕ για ένα Σύστημα Στήριξης Εθνικής Εξωστρέφειας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου συστήματος ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των εξαγωγών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και δη οι εξαγωγικές δίνουν καθημερινά μάχη για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα και είναι χρέος της νέας πολιτικής ηγεσίας να επιλύσει το πρόβλημα. Ευελπιστούμε επίσης στην αποκατάσταση της σταθερότητας και στην ομαλότητα της εσωτερικής αγοράς, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και στην αποκατάσταση και τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά.

Η πραγματική οικονομία απαιτεί εδώ και τώρα ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, καθότι τα πρωτογενή πλεονάσματα και η οικονομική ανάπτυξη θα επέλθουν μέσα από τη μόνη υγιή παράμετρο της ελληνικής οικονομίας, που λέγεται παραγωγή και εξωστρέφεια. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του εξαγωγικού κόσμου και της αγοράς, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να συνδυάζουν μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι μονόδρομος για να δημιουργηθεί και πάλι προσδοκία και ελπίδα του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας συνολικά για πραγματική δυνατότητα εξόδου από την ύφεση και σωτηρίας της χώρας.