Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Επανέλεγχος στις επιδοτήσεις που δόθηκαν μετά το 2007

Image
Τις «αμαρτίες» των ετών 2007-2010 είναι αποφασισμένος να… ξεπλύνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου. Το πρώτο βήμα έγινε με τη συγκρότηση σώματος 16 ελεγκτών, οι οποίοι θα «ξεψαχνίσουν» όλες τις πληρωμές ενισχύσεων των προηγούμενων χρόνων, των ειδικών καθεστώτων
και των εξισωτικών αποζημιώσεων. Η διορία από τον πρόεδρο, Θανάση Καπρέλη, είναι μέχρι το τέλος του 2011.

Ακόμα διαβάστε μόνο στην Agrenda του Σαββάτου, για την προκήρυξη της απονιτροποίησης, που έρχεται εντός της εβδομάδας και φέρνει «κουτσουρεμένες» τις ενισχύσεις. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, στα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων παράτασης (διετίας) για τους παλιούς δικαιούχους της απονιτροποίησης. Η δημοσίευση της προκήρυξης μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Ενημερωθείτε από αυτό το φύλλο της εφημερίδας για το πώς κυλούν τα Σχέδια Βελτίωσης. Πριν από τις γιορτές προβλέπεται να έχουν τις εγκρίσεις στα χέρια τους οι υποψήφιοι των Σχεδίων Βελτίωσης με βάση τον προγραμματισμό που έγινε μετά την απόφαση ορισμού 350 αξιολογητών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως γράφει το ρεπορτάζ της Agrenda. Τώρα το μεγάλο «αγκάθι», για να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, δεν είναι το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα καταγράφεται η βαθμολογία των υποψηφίων, σύμφωνα με τους αρμόδιους.
Επίσης, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, δώρον άδωρο χαρακτηρίζουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι την απόφαση που ενεργοποιεί την ιδιωτική αποθεματοποίηση στο χοιρινό κρέας, μια περίοδο μάλλον ευνοϊκή για την αγορά και τις τιμές του προϊόντος. Και μπορεί η ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί να έχει στόχο την ομαλοποίηση και της ελληνικής αγοράς χοιρινού κρέατος, ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων χοιροτρόφων, αφού οι τιμές που απολαμβάνουν είναι κάτι περισσότερο από «ομαλές».

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Ανάπτυξη
■ Σε μία νύχτα η πετρελαιοκίνηση μπήκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σελ. 44-45
■ Νωπό, κατεψυγμένο η κονσέρβα, το σπανάκι επιτίθεται στην αγορά σελ. 12
■ Δώρον άδωρον για χοιροτρόφους η ιδιωτική αποθεματοποίηση στο κρέας σελ. 45
■ Στο Κάτω Σαμικό Ηλείας οι Νέοι Ελαιώνας της Marfin έδρεψαν καρπούς σελ. 47
■ Πώς θα επηρέαζε τους Ευρωπαίους αγρότες η ολοκλήρωση της Ντόχα σελ. 11

Οικονομία
■ Στύβει το μήλο και βγάζει για αρχή «πολύτιμο» χυμό ο ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου σελ. 39
■ Στην Αγροανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι για να λάμψει της Ελάτειας το αστέρι σελ. 16, 41
■ Στη φαρέτρα των Ελλήνων αγροτών το όπλο της γεωθερμικής ενέργειας σελ. 26, 31
■ Προσφορές σε ΟΠΕΚΕΠΕ για Εθνικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων σελ. 42
■ Νέες τεχνολογίες και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον εξερευνά η BASF σελ. 15

Πολιτισμός
■ Τι είδαν στην Αλμερία οι 19 Έλληνες παραγωγοί από την Τριφυλλία; σελ. 51
■ Όλο το Ίντερνετ ζυγίζει όσο μία φράουλα με τη διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν σελ. 10
■ Πώς θα γίνω ένας ενεργειακός επιθεωρητής με πτυχίο και μόνιμη άδεια; σελ. 37
■ Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας γίνεται 100 ετών και το γιορτάζει σελ. 32
■ Μετά από 33 χρόνια, το μυστικό της Εθνικής Ολλανδίας βγαίνει στο φως σελ. 56

Editorial

Μπορεί η πρωθυπουργία Παπαδήμου να γεννά ελπίδες για τις εξελίξεις στην οικονομία, ωστόσο, η έλλειψη υπευθυνότητας και διορατικότητας των Ελλήνων πολιτικών και η αδράνεια της κοινωνίας έχουν φέρει χώρα σε τέλειο αδιέξοδο.
Με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να κινούνται πλέον μεθοδικά για την Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και το εγχώριο πολιτικό δυναμικό να αρνείται πεισματικά να αντικρύσει την πραγματικότητα, η ζωή της χώρας γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη.
Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων θέλουν στις συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού να εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης ή αποβολής μιας ή περισσοτέρων χωρών από το ευρώ, με τις υπόλοιπες να «πιέζονται» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα βέβαια, οι συντελεστές του αγροτικού χώρου θα πρέπει να αισθάνονται μάλλον τυχεροί, καθώς είναι οι λιγότερο εκτεθειμένοι στην περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία διετία, συνεχίσουν να εισπράττουν στο ακέραιο τις κοινοτικές ενισχύσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, για λόγους που συνδέονται με την παγκόσμια ζήτηση, κινούνται σε ανοδικό κανάλι. Αν χάνεται κάτι, είναι οι «γενναίες» αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και κάποιες ενισχύσεις «κάτω από το τραπέζι» τις οποίες απολάμβαναν παλιότερα. Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν λόγους επανάπαυσης. Ο ανταγωνισμός εντείνεται και οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα δύσκολα που έρχονται.

Agrenda




http://www.agronews.gr/content/view/72829/200/lang,el/