Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Kαθυστερούν τα φωτοβολταϊκά στην Πιερία


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 26 Νοεμβρίου 2011
  
Καθυστερούν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών στην Πιερία
  
Η Πιερία είναι από τους ελάχιστους νομούς που το πρόγραμμα εγκατάστασης
φωτοβολταϊκών συστημάτων των αγροτών έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό αναγνώρισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης και δεσμεύτηκε να δοθεί λύση, απαντώντας, στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου για τα προβλήματα με τις επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Πιερία.


Όπως είπε ο κ. Μανιάτης «από το σύνολο των 6.200 αιτήσεων των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι 5000. Άρα, έχουμε περίπου 1000-1200 αγρότες των οποίων οι αιτήσεις ακόμα δεν έχουν πάρει θετική απάντηση αλλά βαδίζουν σε ένα καλό δρόμο.
Δυστυχώς, η Πιερία είναι μια από τις περιοχές της χώρας μας που έχει πραγματικά ειδικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Άρα, σ’ αυτό το ζήτημα έχετε δίκιο κ. Παπαγεωργίου. 
Με βάση, δηλαδή, τα στοιχεία που μου έχουν δώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, είχαν κατατεθεί μέχρι πρόσφατα διακόσιες ογδόντα πέντε αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν προωθηθεί οι ογδόντα τέσσερις. Άρα, έχουμε διακόσιες αιτήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες να ικανοποιηθούν.
Αυτό το αντικειμενικό γεγονός που υπάρχει ειδικά στην Πιερία θα δούμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε, διότι η εκτίμηση που μου δίνουν είναι ότι σε περίπου ένα δίμηνο από σήμερα θα έχουμε οριστικοποίηση της όποιας απόφασης προκύψει. Πρέπει να σας πω ότι αντίθετα σε άλλες περιοχές της χώρας και γενικά στο σύνολο της χώρας δεν είχαμε τόσο μεγάλες δυσχέρειες όσο αυτές που εμφανίζονται στην Πιερία».

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από τους αγρότες δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα αλλά σε εγγενείς αδυναμίες του προγράμματος, στον κορεσμό του δικτύου της ΔΕΗ, στην γραφειοκρατία και στη δυστοκία χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Τώρα μάλιστα οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν πέρα από το κόστος σύνδεσης και το κόστος αναβάθμισης του κορεσμένου δικτύου της ΔΕΗ για να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυσή τους.
Όμως το δίκτυο της ΔΕΗ έχει φτάσει στα όρια του εξ αιτίας προηγούμενων επενδυτών οι οποίοι δεν κλήθηκαν να πληρώσουν για αυτή την χρήση και όπως φαίνεται αν γίνει αναβάθμιση του δικτύου δεν θα πληρώσουν και οι επόμενοι επενδυτές, αν υπάρξουν. Το κόστος δηλαδή της αναβάθμισης θα το επωμιστούν κατά περιοχή– και είναι άδικο αυτό- μόνο οι αγρότες και οι επενδυτές που τώρα βρίσκονται στη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να δοθεί η απαραίτητη παράταση για τους αγρότες που χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν έχει προχωρήσει η επένδυση τους.

Ο κ. Μανιάτης, αφού επεσήμανε πως το σύστημα με το οποίο αμείβονται οι επενδυτές αγρότες και μη αγρότες της Ελλάδας για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, είναι η καλύτερη επένδυση της Ευρώπης, αναγνώρισε το ειδικό πρόβλημα που υπάρχει στην Πιερία και δεσμεύτηκε να διευθετηθεί με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας οδηγίες να λυθεί με το λιγότερο κόστος για τους αγρότες και τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες, θα δούμε σε συνεννόηση και με τα όργανα των αγροτών πως μπορούμε να το λύσουμε. θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε προκειμένου οι αγρότες αυτό το δικαίωμα που τους δώσαμε να μην το χάσουν».