Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σε «αποστολή» απεμπλοκής των μεγάλων έργων οι Ευ. Βενιζέλος και Μ. Χρυσοχοΐδης


Σε «αποστολή» απεμπλοκής των μεγάλων έργων οι Ευ. Βενιζέλος και Μ. Χρυσοχοΐδης. Στόχος να τονωθεί η ανάπτυξη. Ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Δεκέμβριο«Ειδική αποστολή» στους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να συντονίσουν την απεμπλοκή μεγάλων έργων, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, ανέθεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσει τις
προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ώστε να τερματιστεί η εμπλοκή σε διάφορα έργα, όπως του Μετρό, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει όφελος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.
Επίσης, για τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, που προωθούνται με αυτοχρηματοδότηση, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ως εγγυήσεις, ώστε να δανειοδοτηθούν οι κατασκευαστές με 6 δισ. ευρώ. Στο χρηματοδοτικό σχήμα θα μεσολαβήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προωθεί ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, ώστε να επιταχυνθούν οι κατασκευές των μεγάλων έργων.
Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και θα αφορά την άρση των εμποδίων για τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του κόστους των αποζημιώσεων, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις που μειώνουν τον χρόνο παραγραφής αξιώσεων για αποζημιώσεις σε 8 χρόνια από 10 που είναι σήμερα.
Επίσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων στις περιπτώσεις κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων που εντάσσονται στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο ή συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και όχι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως γίνεται σήμερα, ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος κατά 2-4 μήνες.
Επιπλέον, μέσω αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου θα μπορεί να δίνεται άδεια για την πραγματοποίηση εργασιών προτού προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις για μια απαλλοτρίωση, ενώ με την ίδια απόφαση του Εφετείου θα μπορεί να διατάσσεται ταυτόχρονα και η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο που απαλλοτριώνεται, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

http://www.eklogika.gr/news/6959