Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γιατί λοιπόν έγιναν όλα αυτά;

27.10.2011REPORTER
Αυτή την ώρα το… ευρώ είναι κυριολεκτικά κλειδωμένο στον όγδοο όροφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και οι πρωταγωνιστές της τελευταίας πράξης του δράματος προσπαθούν να κάμψουν την
αντίσταση των τραπεζιτών για το ύψος ή αν θέλετε κατά μια άλλη έννοια, το βάθος του «κουρέματος».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για τις εξελίξεις, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συνέστησε στα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής να περιμένουν στο τηλέφωνό τους τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης, οδεύουμε πλέον προς σ’ έναν συμβιβασμό με τις τράπεζες ώστε το ύψος του «κουρέματος» να συνοδεύεται και από εγγυήσειςπου θα διασφαλίζουν τα ταμεία τους. Γι αυτό αναχωρεί αύριο για το Πεκίνο ο επικεφαλής του EFSF, προκειμένου να ζητήσει τη συμβολή της Κίνας.
Ένα πρώτο συμπέρασμα με βάση αυτά που ήδη γίνονται στον όγδοο όροφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι, επί πολλούς μήνες η Ελλάδα υποβλήθηκε σε «προγράμματα σωτηρίας» τα οποία δεν χρειάζονταν. Απόψε επιβεβαιώθηκε η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας καθώς και η λανθασμένη συνταγή της τρόικα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα… επιστρέφει εκεί από όπου την άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή και την παρέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Συνεπώς από αύριο θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το ερώτημα γιατί έγιναν όλα αυτά. Γιατί θα έπρεπε να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων και επιπλέον γιατί η κυβέρνηση είπε ψέματα.

http://www.statesmen.gr/