Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τα τέσσερα “αγκάθια” της συμφωνίας

Γύρω από τέσσερα διακριτά σημεία φαίνεται να κινείται η τελική φάση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη συμφωνίας
αναφορικά με το ελληνικό χρέος, και την επαρκή αντιμετώπισή του.
Τα σημεία αυτά είναι: Η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία «κουρέματος», ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός από τις διεθνείς αγορές, και να μην «ξεκλειδώσει» τα CDS της χρεοκοπίας.
Το ύψος του «κουρέματος», για το οποίο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί να διεξάγουν προσωπικές συζητήσεις με τον εκπρόσωπο του IIF Τσαρλς Νταλάρα, σχετικά με το ποσοστό απωλειών  που θα δεχθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, προκειμένου να καταστεί η εξυπηρέτηση του χρέους και των ελλειμμάτων, ακόμη πιο βιώσιμη.
Το ακανθώδες θέμα της μόνιμης «επιτροπείας» της Ελλάδας, από εκπροσώπους των διεθνών εταίρων και δανειστών, προκειμένου να επιβλέπουν τη δρομολόγηση των πολιτικών που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες. Μια ξενόφερτη επιτροπεία, η οποία επί της ουσίας συνιστά πρωτοφανή εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο στα προηγούμενα χρόνια.
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, δοκιμάζονται οι εθνικές υπομονές. Με την Κυβέρνηση να έχει εκχωρήσει προ πολλού το δικαίωμα της ενεργούς και παρεμβατικής συμμετοχής στη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες. Βλέπουμε… τη ζωή να περνάει από μπροστά μας, και την Κυβέρνηση να έχει «τελειώσει» πολιτικά.

http://www.statesmen.gr/