Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ε. Βενιζέλος: «Βιώσιμο το χρέος, ιστορική η συμφωνία»

«Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού»



Με την εκτίμηση ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες ελληνικού λαού κυρίως γιατί το τόσο «πυκνό», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της περιόδου 2010 και μέχρι
σήμερα απέδωσε αποτελέσματα και κυρίως έπεισε τις αγορές και τους εταίρους για την δέσμευση της Ελλάδας να απεμπλακεί από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αναλυτικά τη συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στη σημασία των αποφάσεων που πέτυχε η Ελλάδα με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε πρώτον, την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεύτερον, ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης 100 δισ. ευρώ από τα κράτη της ΕΕ και κυρίως διασφάλισε την ομαλή συνέχεια για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι μια απόφαση «21ης Ιουλίου plus», ένα νέο, μεγαλύτερο πρόγραμμα PSI από το ισχύον μέχρι χθες που προέβλεπε μικρότερη περίοδο χάριτος. Ενώ το καινούργιο είναι ένα «πολυετές πρόγραμμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της χωρίς νέες ‘εκπλήξεις’ για τον Έλληνα πολίτη».

Μίλησε για ουσιαστικό τετραπλασιασμό του οφέλους για την Ελλάδα, χαρακτήρισε βιώσιμο ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και κυρίως επέμεινε πως μειώνεται το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους από το 2012. Μόνο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων ο κύριος Βενιζέλος μίλησε για ετήσια ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

O υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς, συντάξεις, φορολογικές επιβαρύνσεις. Ζήτησε παράλληλα όμως «να σταματήσουν ορισμένοι Έλληνες να ζουν εις βάρος κάποιων άλλων», υποσχόμενος παράλληλα πως το νέο φορολογικό σύστημα θα είναι «ο καθρέφτης για να γνωριστούμε ξανά όλοι»!

Ανακοίνωσε πως τα υπουργεία γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος «προόδου» θα είναι επισταμένος και κατέληξε λέγοντας πως δεν δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες σε χώρες και είναι καθήκον όλων μας να μη χάσουμε την ιστορική αυτή συγκυρία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης και στην εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα ζητώντας να μην δραματοποιείται η έλευση των «ελεγκτών», λέγοντας πως η παρουσία τους θα είναι τακτική και συνεχής, «αποτρέποντας προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, και βοηθώντας ότι η δουλειά της κυβέρνησης θα γίνεται ταχύτερα, ευκολότερα και με πιο απλό τρόπο».

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για την διαπίστωσή της ότι με τη νέα συμφωνία, το δημόσιο χρέος το 2020 θα περιοριστεί στο 120%, δηλαδή στο ύψος του χρέους του 2009. Μίλησε για «επιπόλαιες και θρασείες αναλύσεις», καθώς και τα στοιχεία του 2009 στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, ενώ χωρίς παρεμβάσεις, το δημόσιο χρέος το 2020 θα έφθανε στο 173% του ΑΕΠ».


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=155052