Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η διαφορά μεταξύ ανεπίσημης και επίσημης χρεοκοπίας, που συζητούν Μέρκελ- Σαρκοζί


Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πριν το Μάρτιο του 2012 υποστηρίζει το 85% των 43 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε αυτό το δυσμενές διεθνές κλίμα συναντώνται στη Φραγκφούρτη για
να λύσουν τις «διαφορές» τους για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Τέσσερις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, Ν. Σαρκοζί και Α. Μέρκελ, φέρονται σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, να μην είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε «οριστική λύση άμεσα», όπως ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός , αλλά να διαφωνούν τόσο για το ύψος του «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας, όσο και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τι θα συμβεί αναλόγως του «κουρέματος» του χρέους μας
Να σημειωθεί, ότι τα δύο επικρατέστερα σενάρια διεθνώς, είναι είτε «κούρεμα» του χρέους πάνω από 35% , είτε γενικευμένο πάνω από 50%.
Στην πρώτη περίπτωση, το «κούρεμα» του χρέους πάνω από 35%, δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και δεν θα υπάρξει επίσημη χρεοκοπία, γεγονός που θα προκαλούσε ντόμινο κατάρρευσης του χρέους και των υπόλοιπων αδύναμων χωρών της Ένωσης. Το ύψος αυτό του «κουρέματος» εκτιμάται ότι είναι εφικτό να απορροφηθεί από την πλειονότητα των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, χωρίς εκτεταμένες κρατικοποιήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος μας παραμένει μη βιώσιμο και άρα θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο με τα κράτη- μέλη της Ε.Ε να αναλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του, μέσα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης -εφόσον επισπευσθεί- και να απαιτούν ως αντάλλαγμα «εμπράγματες εγγυήσεις» αλλά και σκληρές σαρωτικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί «παράδειγμα προς αποφυγή» πάσι θυσία, για να μη θελήσουν να λύσουν το πρόβλημα του χρέους τους με «κούρεμα» και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες –μέλη της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο παράδειγμα προς αποφυγή, θα επιτευχθεί, μόνο με απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κατά 30-40% από το σημερινό!
Σε περίπτωση που το «κούρεμα» του χρέους ξεπεράσει το 50%, πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Οι επιπτώσεις σε χρηματοοικονομικό επίπεδο θα είναι τραγικές για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία με κίνδυνο να καταρρεύσουν και αυτές. Τα ποσά που θα απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, θα είναι τέτοια που θα καθιστούν σίγουρη την κρατικοποίησή τους.
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε με εξαίρεση ίσως τη Γερμανία, θα αναγκαστούν να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που θα κρατικοποιούν, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική τους αξιολόγηση ως χωρών. Η επιβίωση της ευρωζώνης και η διάσωση του ευρώ, θα είναι απολύτως επισφαλής, ενώ η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε επίσημη και χρεοκοπία με πλήρη αποδιάρθρωση των πάντων για πολλές δεκαετίες...
Οι διεθνείς οικονομολόγοι σίγουροι για τη χρεοκοπία
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της Bank of America -Merrill Lynch, σε έρευνα που συμμετείχαν οικονομολόγοι - διαχειριστές κεφαλαίων, το 85% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Στην ερώτηση πότε αναμένουν την πτώχευση, το 31% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% απάντησε τον ερχόμενο Νοέμβριο και ένα 18% τον προσεχή Δεκέμβριο. Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει πριν το Μάρτιο του 2012.


http://www.eklogika.gr/news/6438