Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ένας κυνηγημένος Έλληνας «αφεντικό» της Άρσεναλ

Ένας κυνηγημένος Έλληνας «αφεντικό» της Άρσεναλ
Ο Ιβαν Γκαζίδης ξεδιπλώνει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στην Αγγλία

Στις 20 Ιουνίου ο Έλληνας CEO διευθύνων σύμβουλος της Άρσεναλ, Ιβάν Γκαζίδης, ήξερε ότι είχε μπροστά του μια δύσκολη μέρα. Οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα έφταναν στο Λονδίνο και ο
ίδιος μαζί με τον προπονητή των «κανονιέρηδων» Αρσέν Βενγκέρ θα έδιναν σκληρή μάχη για να παραχωρήσουν στην ομάδα από την Καταλονία τον Σεσκ Φάμπρεγκας. Τους ερχόμενους μήνες ο CEO της Άρσεναλ θα είχε να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα προβλήματα όπως το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, την οχτάρα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το μέλλον του Βενγκέρ.

Γεννημένος την εποχή του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένος στην Αγγλία με πτυχίο Νομικής από την Οξφόρδη δούλεψε σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης προτού ασχοληθεί με τη στρογγυλή θεά.

Ο Ιβάν Γκαζίδης δεν έκρυψε το χαμόγελό του όταν ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στους ομίλους με την Άρσεναλ. Παρόλο που δεν ήξερε πολλά για την χώρα από την οποία κατάγεται γνώριζε τον Ολυμπιακό και στις δηλώσεις του μίλησε για έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο.

Ο πατέρας του Κώστας Γκαζίδης πληροφορήθηκε τη γέννηση του Ιβάν από τους δεσμοφύλακές του. Νεαρός γιατρός τότε, ο πατέρας του πήγε κόντρα στο απαρτχάιντ όταν έκανε την ειδικότητά του, αρνούμενος να δεχτεί τον κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο στο μάθημα της Ανατομίας στο νεκροτομείο η παρουσία μαύρων φοιτητών της Ιατρικής ήταν επιτρεπτή μόνο όταν εξεταζόταν μαύρο πτώμα.

Ο γιός του, Ιβάν, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του, το 1986, αρχίζει να εργάζεται στη Βρετανία και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη το 1992, όπου θα δουλέψει για δύο χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Αμερικής, τη νομική φίρμα Latham & Watkins. Η χρονιά – ορόσημο στη ζωή του είναι το 1994, όταν ο Ιβάν Γκαζίδης γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη της MLS, του αμερικανικού επαγγελματικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Οι Αμερικανοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με το άθλημα αρχικά το σνομπάρουν. Ο Γκαζίδης πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, ειδικά στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης του αθλήματος.

Το 2008, όπως αναφέρεται στο «Πρώτο Θέμα», δέχεται πρόταση από τους «κανονιέρηδες» της Άρσεναλ να αναλάβει τη θέση του CEO στην ομάδα. Η επιλογή των διοικούντων γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τον προπονητή Αρσέν Βενγέρ, ο οποίος αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή τον Γκαζίδη, που αναλαμβάνει και πολλά από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου Ντέιβιντ Ντιν, το Νο1 τότε της Άρσεναλ. Από τις πρώτες του δηλώσεις ο Γκαζίδης έδειξε ότι δεν μασάει τα λόγια του. «Το σπουδαίο με την Άρσεναλ είναι ότι στηρίζεται στ δικά της έσοδα και όχι όπως άλλες ομάδες σε ξένο επενδυτή, ο οποίος πρέπει να βάζει χρήματα κάθε χρόνο», φράση που ερμηνεύτηκε ως καρφί προς την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/241925/enas-kunigimenos-ellinas-afediko-tis-arsenal/