Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νέα μέτρα - απολύσεις στο δημόσιο θα ζητά η τρόικα σε ανακοίνωση

Ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες, αναμένεται να εκδώσει ακόμη και εντός της ημέρας η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα περιέχει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα και θα τονίζει διάφορες παραλήψεις και αστοχίες που
εντοπίστηκαν, ζητώντας ταυτόχρονα και νέες περικοπές, αλλά και επιπρόσθετα εισπρακτικά μέτρα!
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική που απαιτείται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα θα εκφράζεται η δυσαρέσκεια της τρόικας για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και τις ανεπαρκείς προσπάθειες των τελευταίων μηνών για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Η τρόικα θα ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση, τονίζοντας με αυστηρό ύφος την ανάγκη για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Η τρόικα αναμένεται να υιοθετήσει το επιχείρημα που έχει εκφράσει πολλάκις ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ότι δηλαδή η ύφεση το 2011 ήταν χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Ακόμη κι έτσι, όμως, αναμένεται να αναφέρει πως απαιτούνται εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 9% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία εκτιμάται πως θα κλείσει το 2011.
Ακόμη, η τρόικα αναμένεται να υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012. Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αναδιάρθρωση ή και κλείσιμο δημοσίων φορέων και εξορθολογισμό των επιδομάτων. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η κυβέρνηση καλείται να μειώσει τις φοροαπαλλαγές, να αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η τρόικα, αναμένεται ακόμη να τονίσει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται εκτός στόχων και να επισημάνει τη σημασία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσπάθεια για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Τέλος, για τον τραπεζικό τομέα, θα επαναλάβει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συγχωνεύσεις).

http://www.eklogika.gr/news/6341