Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...


Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Την ώρα που ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς θα αποχωρήσει από την Τσέλσι πιεζόμενος από το επερχόμενο financial fair play, στο προσκήνιο εμφανίζεται ένας μεγιστάνας
ονόματι Σουλεϊμάν Αμπουσαΐντοβιτς Κερίμοφ από το Νταγκεστάν με…βιτρίνα την 118η θέση στην περίφημη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.
Είναι ο ιδιοκτήτης της ρωσικής Ανζί Μαχατσκαλά, ο άνθρωπος που ξόδεψε πρόσφατα 35 εκατ. ευρώ για να αγοράσει από την Ιντερ τον Σαμουέλ Ετό και ταυτόχρονα έδωσε στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να υπογράψει συμβόλαιο με απολαβές 20 εκατ. ευρώ το χρόνο! Οσα δηλαδή λαμβάνουν μαζί στο ίδιο διάστημα ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι…

Πρόκειται για έναν ακόμη αυτοδημιούργητο επιχειρηματία(;) που ξεπήδησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 μέσα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Σήμερα, σε ηλικία 45 ετών, το επίσημο βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι μέλος της ρωσικής ομοσπονδίας στο Κοινοβούλιο, εξέχων επενδυτής, με πτυχία στη λογιστική και στα οικονομικά και άνθρωπος με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά ο βίος και η πολιτεία του Σουλεϊμάν Κερίμοφ αριθμούν αμέτρητες (θολές και διάφανες) δραστηριότητες, στενές σχέσεις με αμφιβόλου ποιότητας πολιτικούς (τύπου Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι), αλλά και πολλές ερωτικές περιπέτειες με διάσημες Ρωσίδες -κυρίως- καλλονές.

Ο πόλεμος και η Ανζί

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...

Οσον αφορά την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ο προερχόμενος από τη «Χώρα των Βουνών» (αυτή είναι η ακριβής μετάφραση του Νταγκεστάν με τις 30 διαφορετικές εθνικότητες μέσα σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων) Κερίμοφ αποδεικνύεται ιδιαίτερα τοπικιστής. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι ανέλαβε την Ανζί Μαχατσκαλά, που εδρεύει σε μια περιοχή όπου εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει τρόπος ζωής. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι ο πόλεμος της Τσετσενίας γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στο Νταγκεστάν.
Ο Ρομπέρτο Κάρλος, σε ρόλο προπονητή-παίκτη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή. Εδρα τους είναι η Μόσχα και πηγαινοέρχονται αεροπορικώς στη Μαχατσκαλά για τους αγώνες και τις προπονήσεις. Εννοείται ότι όλα γίνονται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο Κερίμοφ βέβαια έχει τον τρόπο, δηλαδή το χρήμα που ρέει άφθονο, για να πείθει και τους πιο…δύσκολους. Ο Ρομπέρτο Κάρλος στα 38 του δεν είναι από αυτούς και επειδή έχει προσαρμοστεί στη ζωή της Ρωσίας, έχει αναλάβει την ευθύνη να πείσει αρκετούς ποδοσφαιριστές από το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη να μετακομίσουν στη Μόσχα.
Ανελκά, Φαν Πέρσι, Νεϊμάρ οι επόμενοι
Πριν από τον Ετό η Ανζί είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει και άλλες σημαντικές μεταγραφές. Ο αριστερος μπακ-χαφ Γιούρι Ζιρκόφ αποκτήθηκε από την Τσέλσι, ο Ούγγρος επιθετικός Μπάλας Ντζούντζακ από την Αϊντχόφεν και ο Μαροκινός μέσος Μπαρκ Μπουσουφά από την Αντερλεχτ.
Θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα θα ακολουθήσει ο Νικολά Ανελκά (απόδειξη οι καλές σχέσεις του Κερίμοφ με τον Αμπράμοβιτς), αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο ίδιος, ενώ ο Ρομπέρτο Κάρλος έχει ρίξει τα δίχτυα του και στον Ρόμπι Φαν Πέρσι της Αρσεναλ.
«Ο Κερίμοφ θέλει να κάνει την Ανζί σαν την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ» είναι η τελευταία δήλωση του Βραζιλιάνου, ο οποίος πρέπει μετά βίας να συγκρατεί τα γέλια του όταν ξεστομίζει τέτοιες ατάκες μπροστά στις κάμερες. Αλλωστε, η Ανζί προς το παρόν είναι 8η στη βαθμολογία του ρωσικού πρωταθλήματος τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε.
Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...

Σε γαλλικό τηλεοπτικό σόου είπε ακόμη ο Βραζιλιάνος ότι αν δεν μπορεί η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πληρώσουν όσα ζητούν ο 19χρονος Νεϊμάρ και η Σάντος, θα τα δώσει όλα ο Κερίμοφ. «Εχω ήδη μιλήσει με τον Νεϊμάρ» παραδέχτηκε και ελπίζει…
Και Καπέλο
Επίσης, επειδή ποδοσφαιριστές σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μέσι βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους, ο Κερίμοφ στοχεύει τον τελευταίο καιρό σε πιο λογικούς στόχους. Όπως για παράδειγμα ο Φρανκ Λάμπαρντ και ο Στίβεν Τζέραρντ, οι οποίοι έχουν… γράψει αρκετά χιλιόμετρα.
Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που έκανε κρούση και στον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά όπως ήταν φυσικό πήρε αρνητική απάντηση. Γι΄ αυτό τώρα έχει στο μυαλό τον Φάμπιο Καπέλο, που λογικά θα λύσει το συμβόλαιό του με την Αγγλία μετά το Euro του 2012.
Ο Κερίμοφ δεν αστειεύεται και αυτό μπορεί να αποδειχτεί με ευκολία από τη ζωή που έχει επιλέξει έως τώρα.
Οι…επενδύσεις και το ατύχημα
Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις δραστηριότητές του από το 1993 και μετά, ο Ρώσος μεγιστάνας διαπιστώνουμε ότι έχει κάνει τα…πάντα. Ιδρυτής τραπεζών -επί της ουσίας πιστωτής- σε ηλικία που άλλοι διανύουν παρατεταμένη εφηβεία, ισχυρός μέτοχος σε κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου (Nafta-Moskva), φυσικού αερίου (Gazprom) και χρυσού (Polymetal και Polyus Gold), αργότερα ιδιοκτήτης του 25% της κορυφαίας εταιρείας λιπασμάτων και παραγωγής σε ποτάσα (Urakali), χώρια το πέρασμά του από τη London Stock Exchange και τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland ή η αγοραπωλησία ακινήτων (του δημοσίου και μη) σε Ρωσία και Αγγλία.
Μπλεγμένος σε διαφόρων ειδών σκάνδαλα και δικαστικές διαμάχες με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες παρόμοιου βεληνεκούς, όπως για παράδειγμα ο Αντρέι Αντρέγιεφ, γενικότερα ένας άνθρωπος με σκοτεινό παρελθόν.
Το Νοέμβριο του 2006 η Ferrari Enzo που οδηγούσε στη χιονισμένη Νίκαια της Γαλλίας ξέφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε δέντρο. Το αυτοκίνητο κόπηκε στα δύο και πήρε φωτιά, με τον ίδιο να πέφτει σε κώμα και να έχει εγκαύματα στο 70% του σώματός του.
Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας και από εκεί στο Βέλγιο, όπου με τη βοήθεια του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Αντρέ Φλάο μαζεύτηκαν οι καλύτεροι γιατροί για να τον επαναφέρουν στη ζωή σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.
Επέστρεψε σε άριστη κατάσταση δύο μήνες αργότερα στη Μόσχα και ξεκίνησε ουσιαστικά τη φιλανθρωπική του δράση. Πρόσφερε αρχικά ένα εκατ. ευρώ στο ίδρυμα «Πινόκιο», όπου στεγάζονται παιδιά με σοβαρά εγκαύματα, ίδρυσε σχολείο με σύγχρονο sports complex δυτικά της Μόσχας για παιδιά με ξεχωριστό ταλέντο, ενώ γενικότερα έχει ξοδέψει τα τελευταία πέντε χρόνια για τέτοιου είδους δραστηριότητες περίπου 150 εκατ. ευρώ!
Ο Αμπράμοβιτς φεύγει, ο Κερίμοφ έρχεται...

Οι θυελλώδεις ερωτικές σχέσεις
Στο ατύχημα που είχε το 2006 στη Γαλλία, στη θέση του συνοδηγού βρέθηκε με λιγότερα τραύματα και εγκαύματα η τηλεοπτική σταρ Τίνα Καντελάκι, παντρεμένη με γνωστό Ρώσο επιχειρηματία. Οσο και αν προσπάθησαν να καλυφθεί το σκάνδαλο, δεν ήταν εφικτό.
Ο Κερίμοφ είχε μεγάλη αδυναμία σε τραγουδίστριες, χορεύτριες και ηθοποιούς -πάντα Ρωσίδες. Εχουν περάσει από το κρεβάτι του η Ναταλία Βετλίτσκαγια (τραγουδίστρια), η Ζάνα Φρίσκε (ηθοποιός και μοντέλο), η Αναστασία Βολότσκοβα (μπαλαρίνα), ενώ είχε αφήσει έγκυο την Κατερίνα Γκομιασβίλι, κόρη του ηθοποιού Αρτσιλ Γκομιασβίλι. Ηταν πάντως ιδιαίτερα… γενναιόδωρος με όλες.
Στη Ναταλία Βετλίτσκαγια γράφτηκε ότι δώρισε ένα αεροπλάνο και ένα σπίτι στο Παρίσι τη μέρα που χώρισαν, ενώ στην εγκυμονούσα Κατερίνα Γκομιασβίλι άνοιξε δύο μπουτίκ (μία στη Μόσχα και μία στο Λονδίνο) αξίας τριών εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Παρόλα αυτά είναι παντρεμένος (η γυναίκα του δεν εμφανίζεται συχνά στον Τύπο) με τη Φιρούζα, που ήταν συμμαθήτριά του και έχει τρία παιδιά. Τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον περνάει στα δύο υπερσύγχρονα γιοτ που διαθέτει και τα τρία αεροσκάφη που τον μετακινούν συνεχώς από τη μια άκρη της γης στην άλλη.
Το σίγουρο μετά από όλα αυτά είναι ότι αν αποχωρήσει τελικά ο Αμπράμοβιτς από το ποδόσφαιρο, εμείς δεν θα πλήξουμε. Θα έχουμε τον Κερίμοφ να ασχολούμαστε...